Οι Ουκρανοί απομακρύνουν 6.000 κατοίκους από 23 χωριά τους

Οι Ουκρανοί απομακρύνουν 6.000 κατοίκους από 23 χωριά τους

Η Ουκρανία διέταξε σήμερα την απομάκρυνση περίπου 6.000 κατοίκων από ουκρανικές παραμεθόριες περιοχές κοντά στα σύνορα με την ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εκεί. Η Ρωσία αρνείται ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν να εισέλθουν στην ρωσική επικράτεια, ενώ η Ουκρανία υποστηρίζει ότι προχώρησε σε βάθος 20 χιλιομέτρων.

«Η εντολή που μόλις υπέγραψα προβλέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων από 23 τοποθεσίες της επαρχίας Σούμι»,  δήλωσε ο κυβερνήτης της. Χθες είχε προηγηθεί έφοδος της Ουκρανίας σε μεθοριακά χωριά της Ρωσίας τα νότια της περιφέρειας Κουρσκ. Η επαρχία Σούμι βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Χάρκοβου και συνορεύει με την ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων που προσπάθησαν να εισδύσουν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή 50 ουκρανικών τεθωρακισμένων και δεκάδων drones, προσθέτοντας ότι «οι μάχες συνεχίζονται αλλά οι Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να εισβάλουν». Οι Ουκρανοί από πλευράς τους ανεβάζουν βίντεο που υποστηρίζουν ότι τραβήχθηκε από ρωσικό έδαφος σε βάθος 10-15 χιλιομέτρων εντός αυτού, καθώς θεωρείται πλήγμα για το κύρος της Ρωσίας να μπορέσει ουκρανικός στρατός να εισβάλει στο έδαφός της.

 

Ο πρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι ήταν «μεγάλη πρόκληση οι Ουκρανοί να χτυπήσουν αμάχους» και αυτό σημαίνει αντίποινα, εξ ου πιθανόν και η εντολή απομάκρυνσης προς τους κατοίκους των ουκρανικών χωριών. Ομως πέραν των μελλοντικών αντιποίνων, ήδη σήμερα (σύμφωνα με το TACC και το Ria Novosti) οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν και σε άλλα ουκρανικά χωριά της μεθορίου. Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι οι Ουκρανοί έχασαν 260 στρατιώτες σε μάχες στα ουκρανικά χωριά της επαρχίας Σούμι και αναφέρουν εννέα από αυτά.

Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι η Ουκρανία, μετά την απόφασή της να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, επιδιώκει πάση θυσία κάποιες νίκες ή πάντως να ανακόψει την προέλαση των Ρώσων. Έτσι ελπίζει ότι όταν έρθει η ώρα των ειρηνευτικών συνομιλιών να βρεθεί σε κάπως καλύτερη διαπραγματευτική θέση, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει δηλώσει πως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα πρέπει να στηρίζεται «στην πραγματικότητα που έχει πλέον διαμορφωθεί επί του πεδίου της μάχης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, RiaNovosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι