Οι Ούγγροι δοκιμάζουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο Ούγγρος υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων Μίκλος Κάσλερ δήλωσε σήμερα ότι «4.000 Ούγγροι θα συμμετάσχουν ως εθελοντές στις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V».

H φόρμουλα των κλινικών δοκιμών βρέθηκε ως μια προσωρινή “διπλωματική” λύση, διότι σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα εισήγαγε ρωσικά εμβόλια προ δεκαπενθημέρου και η Κομισιόν έθεσε ευθέως ζήτημα, για το κατά πόσον μια χώρα μέλος που έχει δεσμεύει ποσότητες για εμβόλια της Pfizer ή της Moderna μπορεί να εισάγει το μη αδειοδοτημένο (από την Ευρώπη) ρωσικό εμβόλιο. Η Κομισιόν είχε αναφέρει ως βασικό επιχείρημα ότι αν το ρωσικό εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό ή έχει παρενέργειες, τότε θα καμφθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς όλα τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους η Ουγγαρία επιδιώκει να εισάγει ή και να παράγει σε δικές της εγκαταστάσεις το ρωσικό εμβόλιο. «Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, το Sputnik V πρέπει να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) προτού προωθηθεί σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕMA).

Η Μόσχα άρχισε να χορηγεί από το περασμένο Σάββατο το εμβόλιο Sputnik V προς τις πιο ευάλωτες ή πιο εκτεθειμένες ομάδες. Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία της (ειδικοί στα εμβόλια) «μετέβη στη Ρωσία και έλαβε λεπτομερή ενημέρωση για το ρωσικό εμβόλιο στη Μόσχα, και παρατήρησε πως το εμβόλιο παρασκευάζεται με την τελευταία τεχνολογία και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Η Ουγγαρία έχει εξασφαλίσει επίσης τουλάχιστον 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από δυτικές φαρμακευτικές εταιρίες και βρίσκεται, επίσης, σε συνομιλίες με την Κίνα και το Ισραήλ για πιθανές αποστολές εμβολίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι