Οι παντρεμένοι παρουσιάζουν συχνότερα άνοια

Οι παντρεμένοι παρουσιάζουν συχνότερα άνοια

Ο γάμος αυξάνει τις πιθανότητες… για άνοια

Ευρήματα έρευνας αμφισβητούν την άποψη ότι ο γάμος είναι καλός για την υγεία του εγκεφάλου. Αντίθετα, υποδηλώνουν ότι η επίδραση των σχέσεων στην άνοια είναι πολύ πιο περίπλοκη. Σύμφωνα με την έρευνα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια οι άγαμοι. Η έρευνα ειναι του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των ΗΠΑ και ανατρέπει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών.

Όμως μια πτυχή που δεν μπορεί να εξεταστεί και επηρεάζει όλες τις έρευνες, είναι η προσωπικότητα των συμμετεχόντων ή του δείγματος. Αν π.χ. οι ανύπανδροι είναι πιο δυναμικοί και πιο ενεργοί και παίρνουν σε όλη τους τη ζωή περισσότερες πρωτοβουλίες και αποφάσεις από τους έγγαμους, η διαφορά μπορεί να οφείλεται στη “γυμναστική” του εγκεφάλου τους ή στο DNA τους και όχι στο αν παντρεύτηκαν ή όχι. Με εξαίρεση δηλαδή όσους μένουν ανύπανδροι λόγω αντικειμενικών συνθηκών, οι περισσότεροι εκ πεποιθήσεως άγαμοι είναι άτομα με ισχυρή αυτοπεποίθηση.

Οι παντρεμένοι γενικά όπως δείχνουν οι περισσότερες έρευνες έχουν καλύτερη υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού και τείνουν να ζουν περισσότερο. Πώς λοιπόν η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Alzheimer’s Association κατέληξε σε αυτό το εκπληκτικό συμπέρασμα;

Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα μέχρι σήμερα για να εξετάσει αυτό το ζήτημα και έχει βαρύτητα λόγω του μεγέθους του δείγματος. Αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 24.000 Αμερικανούς χωρίς άνοια στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έως και 18 χρόνια. Το σημαντικότερο ήταν ότι οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά άνοιας μεταξύ των συζυγικών ομάδων: παντρεμένοι, διαζευγμένοι, χήροι και άγαμοι.

Αρχικά, φαινόταν ότι και οι τρεις “μοναχικές”  ομάδες είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με την ομάδα των παντρεμένων. Ωστόσο, αφού συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το κάπνισμα και η κατάθλιψη, μόνο οι διαζευγμένοι και οι άγαμοι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης ανάλογα με τον τύπο της άνοιας. Για παράδειγμα, το να είσαι άγαμος συνδέθηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας ειδικά στις ΗΠΑ. Αλλά δεν φάνηκε το ίδιο για την αγγειακή άνοια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι διαζευγμένοι ή οι μη παντρεμένοι ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μια ήπια γνωστική εξασθένηση που εξελίσσεται σε άνοια και ότι τα άτομα που έμειναν χήροι/ες κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

«Παράγοντες όπως η ποιότητα του γάμου, τα επίπεδα ικανοποίησης μετά το διαζύγιο, οι πολιτισμικές εκτιμήσεις ή η κοινωνικότητα των ανύπανδρων σε σύγκριση με τα ζευγάρια μπορεί να βοηθήσουν στην ερμηνεία αυτών των φαινομενικά αντιφατικών αποτελεσμάτων», είπε στο The Conversation ο μεταδιδακτορικός ερευνητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Αβινάς Τσάντρα.

«Οι υποθέσεις που βασίζονται σε προηγούμενες έρευνες (ότι η χηρεία και το διαζύγιο είναι πολύ στρεσογόνα γεγονότα της ζωής που μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή ότι οι άγαμοι άνθρωποι είναι κοινωνικά απομονωμένοι και ως εκ τούτου μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας), μπορεί να μην είναι πάντα σωστές» λέει ο Τσάντρα.

Η δυναμική των σχέσεων δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, μια τέτοια δυναμική μπορεί να «παρέχει μια πιο λεπτή κατανόηση από ένα απλό δυαδικό αποτέλεσμα». Αυτό που έχει σημασία μπορεί να μην είναι η κατάσταση της σχέσης, αλλά το πόσο υποστηριζόμενοι, συνδεδεμένοι και ικανοποιημένοι νιώθουν οι έγγαμοι, λένε οι ερευνητές.

Πηγή: in.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx