Οι περσινές και παλιότερες πυρκαγιές έπαιξαν κι αυτές το ρόλο τους στη “θεομηνία”

Έκαψαν το ΙΧ της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου

Άρρηκτα συνδεδεμένες με την καταστροφή στην Εύβοια, είναι και οι πυρκαγιές των περασμένων ετών και κυρίως στην Μακρυμμάλη, στο Κοντοδεσπότι και στα γύρω χωριά, με την καμμένη γη να μην μπορεί να προσφέρει κανένα ανάχωμα.

Αν και η βροχόπτωση ήταν κυριολεκτικά πρωτόγνωρη, η κατάσταση μέχρι τις 4:30-5:00 το πρωί ήταν κάπως ελεγχόμενη. Ίσως αν είχε γίνει αναδάσωση, να είχε κάνει τη διαφορά.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 13 Αυγούστου του 2019 ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πύρινος εφιάλτης που έκαιγε για δύο μέρες το παρθένο δάσος στο όρος Δίρφυς, που είναι και περιοχή Natura, δεν άφησε τίποτα όρθιο. To δάσος που κάηκε στη Δίρφη άφησε γυμνά και τα χωριά στα πεδινά γιατί πλέον δεν έμεινε φυτική ζωή να “τραβάε锨το νερό της βροχής. Τα Πολιτικά κάηκαν και τον Ιούνιο του 2018, αλλά και στις 22 του περασμένου Ιούνη, δηλαδή πριν από ακριβώς ενάμιση μήνα και συγκεκριμένα στο Μονοπάτι της Ηρώς στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στις 12 Αυγούστου του 2019  η φωτιά που μαίνονταν 3 μέρες είχε απειλήσει το Σταυρό και το Κοντοδεσπότι. Παρά την άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα, 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 15 ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Τον Ιούλιο του 2015 είχε ξανακαεί το βουνό με πυρκαγιά να μαίνεται δυο μέρες στην Μακρυκάπα και στην Άτταλη, ενώ φωτιά είχε απειλήσει και τα Ψαχνά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι