Οι Ρώσοι διεισδύουν κι άλλο δυτικά και βόρεια – 0 Λαβρόφ δηλώνει ότι δεν φταίει για την ακύρωση της διμερούς
13/11/2025
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, καταλήφθηκε άλλο ένα χωριό στα δυτικά του Ντονμπάς, το Ντανίλοφκα, στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντιμίτρι Πεσκόφ είπε (μετά την δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας ότι σταμάτησε επισήμως ο διάλογος με τη Ρωσία) ότι «η Ουκρανία θα αναγκασθεί να διαπραγματευθεί από ακόμα δυσμενέστερη θέση».
Οι Ρώσοι επίσης κατέλαβαν χωριό στα βόρεια, στην περιφέρεια του Χάρκοβο, το Σινελνίκοβο, πολύ κοντά στα σύνορα Ρωσίας Ουκρανίας, κι αυτό δυτικά του Ντονμπάς, δηλαδή της περιοχής αρχικού ενδιαφέροντος της Ρωσίας. Οι Ρώσοι δηλώνουν ότι αυτές οι περιοχές δεν ήταν στόχος, αλλά τις καταλαμβάνουν μετά την εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ «διότι πλέον πρέπει να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας» μεταξύ των δύο χωρών. Όσον αφορά στην Ντανίλοφκα, ανήκει στη ζώνη που εδώ και 3-4 ημέρες οι Ουκρανοί εκκενώνουν στα ανατολικά, τόσο στα όρια της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ όσο και της Ζαπορίζια. Όσον αφορά στις κρίσιμες μάχες μέσα στο Ποκρόφσκ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι πλέον το έχουν περικυκλώσει τελείως και ότι έχουν μπει μέσα και προχωρούν από κτίριο σε κτίριο.
Όσον αφορά την ψυχρότητα Πούτιν και Λαβρόφ, ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» και στο ερώτημα γιατί δεν εμφανίζεται σε εκδηλώσεις ο Λαβρόφ, απάντησε «πάντα εμφανίζεται όταν χρειάζεται». Πολλά μέσα εκτιμούν ότι η άκαμπτη θέση του Λαβρόφ σε τηλεφώνημά του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έγινε αιτία για να ακυρωθεί η συνάντησή του με τον Πούτιν στην Ουγγαρία και ο Πούτιν θύμωσε. Σήμερα ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η συνάντηση ματαιώθηκε επειδή ο Τραμπ έλαβε μια απόρρητη έκθεση που τον θορύβησε. Δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες. Προχθές ο ίδιος είχε πει ότι «συνεχίζει να μιλάει με τον Ρούμπιο».





