Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αντάρτες στη Συρία – Ρήξη με Τουρκία;

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αντάρτες στη Συρία – Ρήξη με Τουρκία;

Πηγές της αντιπολίτευσης στη Συρία ανέφεραν ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα θέσεις ανταρτών στα βορειοδυτικά της Συρίας.

Επρόκειτο για τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς από την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας Τουρκίας – Ρωσίας που τερμάτισε τις πολεμικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, πριν από έξι μήνες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα μαχητικά έπληξαν τα δυτικά προάστια της πόλης Ιντλίμπ, ενώ πυρά βαρέως πυροβολικού έπληξαν την ορεινή περιοχή Τζάμπαλ αλ-Ζαουίγια στα νότια του Ιντλίμπ, από θέσεις πυροβολικού του συριακού στρατού, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

«Πρόκειται για 30 χτυπήματα, ήταν η πιο βαριά αεροπορική επίθεση από την κατάπαυση του πυρός», είπε ένας άνδρας που ήταν παλιότερα αξιωματικός των ανταρτών και που τώρα παρακολουθεί την ρωσική αεροπορική βάση στη Λατάκια της Συρίας.

Επίσης drones που δεν αναγνωρίστηκαν χτύπησαν δύο πόλεις που ελέγχονται από αντάρτες στην κοιλάδα Sahel al-Ghab.

Ήταν ο πρώτος μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμός από την συμφωνια του Μαρτίου. Δεν υπήρξαν σχόλια από τη Μόσχα ή την κυβέρνηση της Συρίας, που εδώ και καιρό κατηγορούν παραστρατιωτικές οργανώσεις ότι καταστρατηγούν την κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνια Ρωσίας-Τουρκίας είχε δώσει τέλος σε μια μεγάλη αντιπαράθεση στην περιοχή. Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν ότι η Μόσχα πίεσε την Άγκυρα στις τελευταίες τους διαπραγματεύσεις να περιορίσει την παρουσία της στην περιοχή. Η Τουρκία έχει πάνω από 10.000 άνδρες σε δεκάδες θέσεις, λέει η αντιπολίτευση της Συρίας που έχει επαφές με Τούρκους στρατιωτικούς.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι έχουν αυξηθεί οι άλλοτε σποραδικές επιθέσεις του Συριακού κυβερνητικού στρατού εναντίον τουρκικών θέσεων τις τελευταίες 15 ημέρες. Οι αντάρτες λένε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και οι σύμμαχοί τους συγκεντρώνουν στρατό στην πρώτη γραμμή.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι