Οι Σκοπιανοί βγάζουν βουλγαρικά διαβατήρια για να γίνουν Ευρωπαίοι μέσω Σόφιας

Οι Σκοπιανοί βγάζουν βουλγαρικά διαβατήρια για να γίνουν Ευρωπαίοι μέσω Σόφιας

Συνολικά 65.675 πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας έχουν λάβει βουλγαρική υπηκοότητα τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από την υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Αχλάντοβα, που είπε συγκεκριμένα στη Βουλή της Βουλγαρίας τα εξής:

«Από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 22 Οκτωβρίου φέτος, υποβλήθηκαν 77.829 αιτήσεις από πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας για απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητας. Τα περισσότερα διαβατήρια σε κατοίκους της γειτονικής μας χώρας τα τελευταία 10 χρόνια, εκδόθηκαν μέσα στο 2010.Το 2010 εκδόθηκαν 11.724 ενώ το 2013, μόνο 2.171. Φέτος εκδόθηκαν μέχρι στιγμής 6.172 διαβατήρια» δήλωσε η Αχλάντοβα.

Οι περισσότεροι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αιτούνται βουλγαρική υπηκοότητα επικαλούνται «βουλγαρικές ρίζες» συμπλήρωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας.

Όπως σημειώνουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, το κίνητρο των περισσοτέρων από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αιτούνται να λάβουν βουλγαρική υπηκοότητα δεν είναι ότι αισθανονται Βούλγαροι, αλλά ότι μόνον έτσι μπορούν να εργαστούν σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Όπως σχολιάζουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η Βουλγαρία, από πλευράς της, παρέχει πολύ πρόθυμα και με συνοπτικές διαδικασίες τη βουλγαρική υπηκοότητα σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, γιατί έτσι εδραιώνει την άποψή της περί βουλγαρικής καταγωγής του σλαβικού πληθυσμού της γειτονικής της χώρας.

Υπενθυμιζεται ότι πρόσφατα η Βουλγαρία έθεσε βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, επικαλούμενη “ανακρίβειες στα σχολικά βιβλία” και θέτοντας θέμα ότι η λεγομένη από τα Σκοπιανούς “μακεδονική” γλώσσα είναι στην ουσία βουλγαρική διάλεκτος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι