Οι Σοσιαλιστές πέτυχαν μεγάλη νίκη στην Πορτογαλία

Οι Σοσιαλιστές πέτυχαν μεγάλη νίκη στην Πορτογαλία

Το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα της Πορτογαλίας έλαβε τις περισσότερες ψήφους στη σημερινές εκλογές και σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Reuters είναι πιθανόν να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειασθεί συνεργασία. Τα exit polls πυροδότησαν πανηγυρισμούς στο εκλογικό κέντρο του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.

Οι δημοσκοπήσεις παραδόξως έφεραν ενισχυμένους τους Σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες και προβλεπόταν ντέρμπι, όμως όπως φαίνεται οι κεντροαριστεροί σημείωσαν ξεκάθαρη νίκη. Σύμφωνα με τα exit polls το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε από το  37%-42.5% των ψήφων με μεγάλο προβάδισμα από τους Σοσιαλδημοκράτες που έλαβαν 26.7%-35.

Ο Αντόνιο Κόστα ανήλθε στην εξουσία το 2015 μετά τη μεγάλη κρίση χρέους που κράτησε τρία χρόνια (2011-2014) και η ηγεσία του είχε ως αποτέλεσμα μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη για τον τόπο και μείωση του ελλείμματος, επιτυγχάνοντας και μικρό πλεόνασμα το 2019, λίγο προτού χτυπήσει όλες τις οικονομίες η πανδημία. Η χώρα πάντως ανήκει στις πτωχές της ΕΕ και στηρίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega φαίνεται στα exit polls να λαμβάνει 4.5%-8.5% και ίσως είναι πιθανόν τρίτο κόμμα, όμως από κοντά είναι και το μετριοπαθές Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία σύμφωνα με τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας SIC, RTP and TVI. Αν οι Σοσιαλιστές δεν διασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία αλλά είναι κοντά στις 116 έδρες, ο Κόστα θα μπορούσε ίσως να συμφωνήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τα μικρά οικολογικά κόμματα PAN και Livre και όταν ρωτήθηκε με ποιους θα συνεργαστεί, απάντησε “αφήστε πρώτα να δω πόσα αυγά έχω, και μετά φτιάχνουμε την ομελέτα”.

Οι πρόωρες εκλογές προκλήθηκαν όταν τον Νοέμβριο το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ συμμάχησαν με την δεξιά για να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Και τα δύο κομμουνιστικά κόμματα πάντως σημείωσαν απώλειες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι