Οι ταραχές στη Νέα Καληδονία άγγιξαν τον Κριστιάν Καρεμπέ – Σκοτώθηκαν από σφαίρες δύο ανίψια του

Οι ταραχές στη Νέα Καληδονία άγγιξαν τον Κριστιάν Καρεμπέ – Σκοτώθηκαν από σφαίρες δύο ανίψια του

Συγκλονίζουν οι βίαιες συγκρούσεις στη νησιωτική χώρα της Νέας Καληδόνιας, στα ανατολικά της Αυστραλίας. Επτά άτομα έχουν σκοτωθεί σε αυτές, μετά την εκλογική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε στη Γαλλία και η οποία επιτρέπει να ψηφίζουν στη χώρα ακόμα και όσοι ζουν εκεί μόλις δέκα χρόνια. Οι αυτόχθονες διαμαρτύρονται ότι αυτό αλλοιώνει το εκλογικό σώμα και ότι έτσι δεν θα αποκτήσουν ποτέ την ανεξαρτησία τους από την Γαλλία.

Η Νέα Καληδονία υπάγεται διοικητικά στη Γαλλία, η οποία έσειλε εκεί πάνω από 3.000 ενστόλους για να καταστείλουν την εξέγερση. Ο Μακρόν, για να εκτονωθεί η κατάσταση, είπε ότι μπορεί η αλλαγή στον εκλογικό νόμο να μη γίνει άμεσα. Eπίσης ήρθη ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ο Μακρόν δήλωσε ότι «η άρση θα διευκολύνει τον διάλογο». Ως προϋπόθεση για την άρση είχε θέσει, οι διαδηλωτές να μην βάζουν πλέον οδοφράγματα.

Ο τραγικός απολογισμός των τελευταίων 15 ημερών είναι επτά νεκροί, όλοι υπήκοοι Νέας Καληδονίας, πολίτες και ένστολοι. Δύο από τους νεκρους ήταν  μέλη της οικογένειας του Κριστιάν Καρεμπέ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

“Έχασα μέλη της οικογένειάς μου. Παρέμεινα σιωπηλός, επειδή βρίσκομαι σε πένθος. Δύο άνθρωποι της οικογένειάς μου σκοτώθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Πρόκειται για δολοφονίες και ελπίζω ότι θα γίνουν έρευνες για αυτές τις δολοφονίες”, δήλωσε το στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

“Κανονικά το δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας, πρέπει να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και πρόσφατα το Παρίσι αποφάσισε να το κάνει το 2021 αντί για το 2022. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε όμως αποχή. Το γεγονός ότι μπορεί να θεσπιστεί αυτός ο νόμος (σ.σ. της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας) ήταν και αυτό που προκάλεσε τις βίαιες αντιδράσεις, τις οποίες καταδικάζω. Και για τις δύο πλευρές, θέλω να τονίσω, ότι δεν μπορούμε να σκοτώνουμε ανθρώπους και να μένουμε ατιμώρητοι”.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx