Οι θέσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο της Πολιτικής Προστασίας

Οι θέσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο της Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Κικίλιας θεωρεί το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία έργο μεγάλου και πολυετούς μόχθου, αλλά η αντιπολίτευση το θεωρεί πρόχειρο και κρίνει τις διατάξεις του ως απλά μπαλώματα

Απογοητευμένη δηλώνει η αντιπολίτευση σύσσωμη από το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι να απλοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί η δομή της Προστασίας των Πολιτών, ώστε να μπορεί πραγματικά να συντονίζει και να ελέγχει το έκτακτο γεγονός.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην δυνατότητα που παρέχεται στο υπουργείο  να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση μέτρων πρόληψης από τους ΟΤΑ, στην επικαιροποίηση της διάταξης για τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, στην υποχρέωση από τους παρόχους για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε δάση και δασικές εκτάσεις απ΄όπου περνάει το ηλεκτρικό τους δίκτυο καθώς και στην αυστηροποίηση του νόμου για τα πρόστιμα όσων καίνε χόρτα ή χρησιμοποιούν τροχό κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου-που φτάνει έως τα 50.000 ευρώ.

Όπως είπε, με το νομοσχέδιο δημιουργείται μητρώο παρόχων μηχανημάτων, αλλά και χειριστών βάρδιας για παροχή υπηρεσιών ανά δήμο και περιφέρεια. Απλοποιούνται οι διαδικασίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις απαιτήσεις της Πολιτικής Προστασίας.  Στο εξής υποχρεούνται οι δήμοι και οι περιφέρειες να έχουνε τμήματα και διευθύνσεις πολιτικής προστασίας.

Ο υπουργός, ειδικά για το θέμα της υπαγωγή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, καθώς όπως είπε «αυτοί θα συσκέπτονται υποχρεωτικά μαζί και δεν θα ακούμε μόνο αποσπασματικά και διάσπαρτα, την άποψή τους στα κανάλια».

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου σχολίασε πως το νομοσχέδιο αυτό εισάγεται για επεξεργασία με πολύ βιασύνη. Διαφώνησε ότι το νομοσχέδιο έχει ως στόχο την προτεραιοποίηση των μέτρων πρόληψης, καθώς και για το πώς θα πρέπει να δουλεύει προληπτικά ο μηχανισμός πρόληψης της πολιτείας. Μίλησε για εμβαλωματικές τροποποίησης του ν.4662. Ο κ. Κεδικογλου είπε ότι του φαίνεται πολύ ύποπτο το γεγονός ότι πολλές διατάξεις είναι απο προχειρογραμμένες έως κακογραμμένες -κάτι στο οποίο, περί πρόχειρης γραφής, συμφώνησαν και τα άλλα κόμματα. Ο κ. Κεδίκογλου είπε πως σε επιμέρους θέματα μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες αλλά όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν είναι αυτό που περιμέναμε και, δυστυχώς, απογοητευτήκαμε.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας ανέφερε πως «παρόλο που στον πυρήνα του νομοσχεδίου θα θέλουμε να είμαστε θετικοί, αυτό όμως δεν μας ικανοποιεί. Πρόκειται για ένα νομοθετικό μπάλωμα αντί ενός ολιστικού εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων που απαιτεί προηγούμενη διαβούλευση, διάλογο με τους φορείς και επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής.» Καταλόγισε «πειραματισμούς, χωρίς προηγούμενη μελέτη των επιπτώσεων των διατάξεων που εισάγονται, καθώς και υιοθέτησης του δόγματος της ατομικής ευθύνης και της μετατόπισης ευθυνών στην τοπική αυτοδιοίκηση και σ’ ένα πλήθος δυσλειτουργικών συλλογικών οργάνων και επιτροπών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας πως στην ουσία του αυτό που επιχειρεί μία γενικευμένη τροποποίηση όσο και μία εκτεταμένη συμπλήρωση του βασικού νόμου περί «Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων», του ν. 4662 που ψηφίστηκε πάλι από την Κυβέρνηση της ΝΔ το 2020, όπως και του περσινού νόμου, περί «Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», του ν. 4989/2022. Οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις όμως αυτές των δύο νόμων νόμου όχι μόνο δεν τους βελτιώνουν, αλλά ενισχύουν περαιτέρω τα αρχικά αντιλαϊκά τους χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο -είπε- εξαντλείται σε γραφειοκρατικού τύπου ρυθμίσεις και αναδιατάξεις μιας πληθώρας συντονιστικών Οργάνων και επιχειρησιακών Κέντρων μονάχα πάνω στο χαρτί. Διευρύνει και θεσμοθετεί την παρέμβαση του Υπουργείου και σε άλλα αντικείμενα με στόχο την συρρίκνωση των ίδιων των αντικειμένων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Μετατρέπει τις έκτακτες ανάγκες και τις κρίσεις σε κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων. Ο βουλευτής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί την επιστημονική έρευνα του Αστεροσκοπείου σε έναν ολισθηρό δρόμο συρρίκνωσης και χειραγώγησης,

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου αν και αναγνώρισε πως είναι απαραίτητη η οργάνωση των σχετικών μηχανισμών, ώστε να είναι σε ετοιμότητα και σε ισχύ, να παράσχει, ανά πάσα στιγμή, επαρκή προστασία στους πολίτες όμως αυτό δεν φαίνεται να υπηρετείται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Υποστήριξε πως τα άρθρα του νομοσχεδίου δίνουν το βάρος μόνο σε μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν μετά τις καταστροφές, αλλά όχι για προληπτικά μέτρα. Επισήμανε πως απουσιάζει και πάλι ο έλεγχος στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων καθώς και η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών και φορέων .

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών Γιάννης Δημητροκάλλης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό διακρίνεται από παθογένειες του παρόντος νομοσχεδίου. Δήλωσε πως το κόμμα του θα ψηφίσει κάποια από τα άρθρα του νομοσχεδίου αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνει καμία μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας. Αντίθετα θεσμοθετεί και άλλες επιτροπών με εμφανή την τάση κρατικού συγκεντρωτισμού.

Ο ειδικός αγορητής της Νίκης Νίκος Βρεττός καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει ανύπαρκτες πολιτικές και στρατηγικές αντιμετώπισης των κρίσεων. Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι λανθασμένο στο πυρήνα του και δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αντιμετώπισης οποιωνδήποτε προβλημάτων. Πρόσθεσε πως και ο πιο επιεικής αναγνώστης, θα κατέκρινε την προχειρότητα ενός βιαστικά εμφανιζόμενου κειμένου. Για αυτό και είμαστε κατ’ αρχήν είμαστε αρνητικοί.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφάλα είπε πως «από τη μια χαιρόμαστε που αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία επιτέλους αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, αλλά από την άλλη είμαστε και κάπως απογοητευμένοι από τη σύνταξή του νομοσχεδίου και τον τρόπο που έρχεται για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή» Επισήμανε πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους ανθρώπους, από απλούς πολίτες οι οποίοι έθεσαν και μια σειρά από σοβαρά και εύλογα ερωτήματα που δεν απαντώνται από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Αναρωτήθηκε πως μπορεί να γίνουν προληπτικά έργα, όταν οι τεχνικές υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων δεν έχουν μηχανήματα και χειριστές ή οι διανοίξεις σε δασικούς δρόμους όταν οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν μηχανήματα και πόρους ή η κατάσβεση των πυρκαγιών, όταν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δεν έχουν χωματουργικά μηχανήματα. Παρατήρησε πως δυστυχώς υπάρχουν πολλές αποσπασματικές και ρυθμίσεις, χωρίς κωδικοποίηση που δυσχεραίνουν τη χάραξη ενιαίας και αποτελεσματικής στρατηγικής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι