Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σε επίπεδα του 1991

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σε επίπεδα του 1991

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 26%, αφού ο ΟΠΕΚ δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία με τους συμμάχους του σχετικά με περικοπές στην παραγωγή.

Ως αποτέλεσμα, η Σαουδική Αραβία περιέκοψε τις τιμές της, καθώς προετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή, ενδεχομένως οδηγώντας σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο τιμών.

Το αμερικανικό πετρέλαιο του Δυτικού Τέξας υποχώρησε στα $29,88  κατά 27,62% το βαρέλι στις 06:33 GMT στις 9 Μαρτίου, έχοντας κατρακυλήσει προηγουμένως σε χαμηλό $27,34 ανά βαρέλι. Τα διεθνώς αποδεκτό σημείο αναφοράς, το πετρέλαιο Brent, επίσης, υποχώρησε 26,4% στα $33,32 το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30% στα χαμηλότερα επίπεδα.

“Αυτό έχει μετατραπεί σε μια προσέγγιση καμένης γης από τη Σαουδική Αραβία, ειδικότερα, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χρόνιας υπερπαραγωγής”, δήλωσε ο John Kilduff του Again Capital. “Οι Σαουδάραβες είναι ο παραγωγός με το χαμηλότερο κόστος. Θα υπάρξει μια “ημέρα κρίσης” για όλους τους άλλους παραγωγούς, ειδικά εκείνες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο”

Η Σαυδική Αραβία ρίχνει τις τιμές

Στις 7 Μαρτίου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μαζικές εκπτώσεις στις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο και η χώρα ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή της πάνω από το όριο των 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με αναφορά του Reuters.
Το βασίλειο σήμερα αντλεί 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά έχει την ικανότητα να αυξήσει την παραγωγή στα 12,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Πόλεμος τιμών εντός του ΟΠΕΚ +

“Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας ξεκίνησε ξεκάθαρα αυτό το Σαββατοκύριακο όταν η Σαουδική Αραβία μείωσε δραματικά τη σχετική τιμή στην οποία πωλεί το αργό της το χαμηλότερο σε τουλάχιστον 20 χρόνια”, ανέφερε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Νταμιέν Κουρβαλίν, σε αναφορά προς τους πελάτες. “Η πρόγνωση για την αγορά πετρελαίου είναι ακόμα πιο επιθετική από ό, τι τον Νοέμβριο του 2014, όταν άρχισε ένας τέτοιος πόλεμος τιμών, καθώς έρχεται ταυτόχρονα με τη σημαντική κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου λόγω του κορωνοϊού”, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Goldman περιέκοψε το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της πρόβλεψης για το Brent στα $30 δολάρια ανά βαρέλι και είπε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν στα $20.

Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησε μια διακοπή των συνομιλιών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Στις 5 Μαρτίου, ο ΟΠΕΚ συνέστησε πρόσθετες περικοπές παραγωγής ύψους 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τον Απρίλιο έως και το τέλος του έτους.

Η Ρωσία απέρριψε περικοπές στην παραγωγή

Ωστόσο, η σύμμαχος του ΟΠΕΚ, η Ρωσία, απέρριψε τις πρόσθετες περικοπές όταν συναντήθηκε την επόμενη ημέρα η 14μελή σύμπραξη και οι σύμμαχοί της, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +.

Η συνάντηση κατέληξε επίσης χωρίς καμιά οδηγία σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή που ισχύουν επί του παρόντος, αλλά πρόκειται να λήξουν στο τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι τα κράτη θα έχουν σύντομα ελεύθερη επιρροή σε ό, τι αντλούν.

“Από την 1η Απριλίου ξεκινάμε να δουλεύουμε χωρίς να ανησυχούμε για τις ποσοστώσεις ή τις μειώσεις που υπήρχαν νωρίτερα”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή στη συνάντηση του ΟΠΕΚ + στη Βιέννη, προσθέτοντας, “αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε χώρα δεν πρέπει να παρακολουθεί και να αναλύει τις εξελίξεις της αγοράς. ”

Εν τω μεταξύ, το ρούβλι υποχώρησε έναντι του δολαρίου σε 72,5 και στο ευρώ σε 82,7 εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% μετά την είδηση ​​ότι οι συμμετέχοντες στο ΟΠΕΚ + δεν μπορούσαν να επεκτείνουν τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής.

Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών του πετρελαίου από το 1991, όταν υπήρξε πόλεμος στον Περσικό Κόλπο.

Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να τιμωρήσει τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, επειδή δεν υποστήριξε τις περικοπές παραγωγής που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ).

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι μείζονες παραγωγοί πολέμησαν για το μερίδιο αγοράς μεταξύ 2014 και 2016, προσπαθώντας να υποσκελίσουν την παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, καθώς οι ροές σχιστολιθικού πετρελαίου διπλασίασαν την παραγωγή της την τελευταία δεκαετία

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι