Οι Τούρκοι κλείνουν “για έργα” το σπίτι του Κεμάλ – Τους το είχαμε παραχωρήσει…

Οι Τούρκοι κλείνουν “για έργα” το σπίτι του Κεμάλ – Τους το είχαμε παραχωρήσει…

“Δεν θα είναι επισκέψιμο για διάστημα λίγων ημερών, λόγω εργασιών συντήρησης,  το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη”, ανακοίνωσε το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του τουρκικού προξενείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά φοβερή σύμπτωση η εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν από την προσεχή Παρασκευή, 24 Ιουλίου μέχρι και τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η πρώτη προσευχή μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, μετά την απόφαση του Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί.

Ataturk-birth-house.jpg

Πώς δόθηκε στους Τούρκους

Το 1935, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης παραχώρησε στο Τουρκικό κράτος το σπίτι όπου έμενε ο Κεμάλ Ατατούρκ και το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο. Για πολλούς Τούρκους που το επισκέπτονται τακτικά, η επίσκεψή τους είναι ένα είδος προσκυνήματος.

Τα μεσάνυκτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου του 1955 εξερράγη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου, η οποία προκάλεσε μικρές μόνον ζημιές σε υαλοπίνακες στην παρακείμενη οικία του Κεμάλ. Η βόμβα, όπως εξακριβώθηκε από τις έρευνες που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές και όπως απεδείχθη αργότερα στην δίκη των πρωταιτίων των γεγονότων το 1961 στην νήσο Yassιada (Πλάτη), μεταφέρθηκε από την Τουρκία από Τούρκο πράκτορα (Έλληνα υπήκοο από την Κομοτηνή) και τοποθετήθηκε στο προξενείο (που ειναι δίπλα στο μουσείο) από τον Τούρκο κλητήρα του Προξενείου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το γεγονός αυτό με τρόπο που να μεγαλοποιεί τις ζημιές και παράλληλα να ρίχνει τις ευθύνες στους Έλληνες. Αυτό λειτούργησε ως προβοκάτσια για την έναρξη των πρωτοφανούς αγριότητος οργανωμένων ανθελληνικών ταραχών στην Κωνσταντινούπολη, γνωστών με το όνομα «Σεπτεμβριανά του 1955».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι