Οι Τούρκοι συνοδεύουν φορτηγό με όπλα στη Λιβύη και αρνούνται νηοψία σε εμάς και στην ΕΕ

Οι Τούρκοι συνοδεύουν φορτηγό με όπλα στη Λιβύη και αρνούνται νηοψία σε εμάς και στην ΕΕ

Τρεις τουρκικές φρεγάτες συνοδεύουν φορτηγό πλοίο (που προφανώς; μεταφέρει όπλα στη Λιβύη) και σε αιτημα της ΕΕ μέσω ημών (της Ελλάδας) να γινει νηοψία λόγω του ισχύοντος (;) εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τη Λιβυη, η απάντηση ήταν:

“Το φορτηγό πλοίο τελεί υπο την προστασία της τουρκικής δημοκρατίας”

Την απάντηση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες την έδωσαν τα πολεμικά των Τούρκων και όχι ο πλοίαρχος του φορτηγου πλοίου που απαξίωσε να απαντήσει

Το ιστορικό

Οταν το πλοίο πέρασε απο τα νοτιοδυτικά της Κρήτης με κατεύθυνση προς τη Λιβύη, οι ιταλικές υπηρεσίες που συντονίζουν την κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση Irini (για την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Λιβύη) έδωσαν εντολή στην ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» που πλέει ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη να προσεγγίσει το ύποπτο πλοίο. Απο τη φρεγάτα απονηώθηκε ένα ελικόπτερο Sikorsky S-70B το οποίο πέταξε πάνω από το ύποπτο φορτηγό πλοίο και ζήτησε να κάνει έλεγχο (συναινετική νηοψία) επί τη βάσει της εντολής που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της επιχειρήσης Irini -σημειωτέον ότι το εμπάργκο προβλέπεται και από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στοχεύει στον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη.

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου δεν απάντησαν, αλλά ήρθε η απάντηση απο τη μία από τις τρεις φρεγάτες:

“Το πλοίο Cirkin βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας”.

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σπέτσαι» παρακολουθεί διακριτικά την πορεία του φορτηγού πλοίου Cirkin που προσεγγίζει τις ακτές της Λιβύης συνοδεύομενο από τρία τουρκικά πολεμικά πλοία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι