Οι Τσέχοι ρωσικό εμβόλιο, οι Ούγγροι κινεζικό

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η Τσεχική Δημοκρατία, που έχει πληγεί σοβαρά από την επιδημία της Covid-19, παρήγγειλε μία παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει και στην κινεζική Sinopharm, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν.

«Αφού συμβουλεύθηκα τον πρωθυπουργό, έστειλα επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του αποστολή του εμβολίου Sputnik V», δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Prima TV. «Οι πληροφορίες που έρχονται από την ρωσική πρεσβεία αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να φθάσει τις επόμενες ημέρες», και πρόσθεσε ότι θα δεχόταν ευχαρίστως το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στην χώρα του λέγοντας ότι «τα εμβόλια δεν έχουν ιδεολογία».

‘Και οι άλλοι Ευρωπαίοι το ρωσικό θα πάρουν στο τέλος”

Ούτε το ρωσικό, ούτε το κινεζικό εμβόλιο έχουν λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αλλά τόσο ο Μίλος Ζέμαν, όσο και ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσαν ότι δεν θα περιμένουν αυτήν την έγκριση. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία σφραγίδα της εθνικής ρυθμιστικής υπηρεσίας», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουγγαρία και την Σερβία, χώρες που ήδη χρησιμοποιούν το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο για να μάθει περισσότερα για τα δύο σκευάσματα.

«Εξήντα πέντε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο θέλουν το ρωσικό εμβόλιο, ανάμεσά τους και έξι χώρες της ΕΕ, άρα γιατί να πούμε “Θεέ μου, είναι τρομερό!” αναρωτήθηκε. Πιστέψτε με όταν λέω ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα ζητήσουν επίσης το εμβόλιο Sputnik V σε μερικούς μήνες γιατί δεν θα έχουν άλλη επιλογή», δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος πάντως, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της  χώρας Βίκτωρ Ορμπάν εμβολιάσθηκε σήμερα με το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

“Εμβολιάστηκα”, έγραψε ο Ορμπάν και ανήρτησε φωτογραφίες από τη στιγμή του εμβολιασμού του και έναν γιατρό να δείχνει την συσκευασία του εμβολίου. Την Τετάρτη η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που ξεκίνησε να εμβολιάζει τους πολίτες της με το εμβόλιο  της κινεζικής Sinopharm, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί με το ρωσικό Sputnik V.

Την Παρασκευή ο Ορμπάν προειδοποίησε ότι ίσως αυστηροποιηθούν προσωρινά τα μέτρα, καθώς σημειώνεται νέα έξαρση κρουσμάτων. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πλατεία της πρωτεύουσας, Βουδαπέστης, για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιοριστικών μέτρων. Ο Ορμπάν έχει δηλώσει ότι όλοι οι Ούγγροι που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν θα έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση μέχρι το Πάσχα, στις αρχές Απριλίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι