Οι Βρετανοί εκστρατεύουν εναντίον Huawei και υπέρ ΗΠΑ

Οι Βρετανοί εκστρατεύουν εναντίον Huawei και υπέρ ΗΠΑ

Πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ η Βρετανία (και) στον οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, ανέλαβε εκστρατεία και ζητεί από ηγέτες δέκα χωρών να αποκηρύξουν την κινεζική εταιρεία και να υιοθετήσουν εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και  δικές τους τεχνολογίες  5G -οι οποίες κεραίες 5G πάντως, κινεζικές ή βρετανικές, ενοχοποιούνται από ειδικούς για πιθανή πρόκληση κακοήθειας.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι όλο αυτό δεν γίνεται για να στηρίξει τις ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, αλλά γιατί “πρέπει να έχει η Βρετανία και όλος ο κόσμος δίκτυο τεχνολογίας εναλλακτικό της Huawei και να μην εξαρτάται απο το μονοπώλιο της κινεζικής εταιρείας“.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, η Βρετανία καλεί δέκα χώρες να σχηματίσουν τη  συμμαχία «D10» και να χρηματοδοτήσουν εταιρείες τεχνολογίας “ώστε οι δυτικές οικονομίες να ανεξαρτοποιηθούν από την κινεζική τεχνολογία“.

Οι επιστολές απευθύνονται στα μέλη της ομάδας των 7, την G7, δηλαδή Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ, συν την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία.
Το θέμα είναι η προχωρημένη τεχνολογία πέμπτης γενιάς, την Huawei. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Huawei για κατασκοπεία και πιέζουν απο καιρό όλους τους ηγέτες να αποκλείσουν τον κινεζικό κολοσσό από τα δικά τους δίκτυα πέμπτης γενιάς. Επίσης ότι ζήτησαν πέρσι  απο τον Καναδά την σύλληψη και  έκδοση της κόρης του διευθυντή της Huawei.

Ο Ντόναλντ Τραμπ,προκειμένου να σύρει τους διστακτικούς Βρετανούς στον πόλεμο με την κινεζικη εταιρείας, έφτασε στο σημείο να απειλήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι θα αποκόψει τη Βρετανία από το δίκτυο συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά.

Το Λονδίνο αποφάσισε να σιγοντάρει την Ουάσιγκτον και στην πολεμική εναντίον της Κίνας για τον κορωναϊό, καθώς συμφωνεί πως το Πεκίνο «δεν αναφέρθηκε με σαφήνεια στην κλίμακα, στη φύση και στη μεταδοτικότητα της ασθένειας».

Σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές που έχουν τώρα οι δυτικές οικονομίες να προμηθευτούν την τεχνολογία πέμπτης γενιάς, μέχρι στιγμής στην Ευρώπη μόνον δύο εταιρείες παρέχουν την αναγκαία υποδομή. Πρόκειται για τις Nokia και Ericsson, οι οποίες όμως δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν τα δίκτυα τόσο γρήγορα όσο η Huawei.

Παράλληλα οι Βρετανοί εδώ και μια εβδομάδα διερευνούν το ρόλο της κινεζικής εταιρείας σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε εντολή να βρεθεί τρόπος να απεμπλακούν πλήρως απο την κινεζική εταιρεία οι βρετανικές υποδομές των δικτύων και απευθυνόμενος σε μέλη της κυβέρνησης τόνισε πως θέλει “μέχρι το 2023 να έχει απομακρυνθεί από τα βρετανικά δίκτυα κάθε κινεζική εταιρεία”.

Έχει επισης τονίσει πως η Βρετανία πρέπει να γίνει περισσότερο αυτάρκης και να περιορίσει την εξάρτησή της εν γένει  από τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Επειδή αρχικά οι Βρετανοί είχαν αντισταθεί σε αυτό το πλάνο των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Huawei, εικάζεται ότι ο Τζόνσον άλλαξε γνώμη κυρίως μετά το πλήγμα που δέχτηκε η βρετανική οικονομία απο τον κορωναϊό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι