Οι Βρετανοί φοβούνται μην τους κολλήσουμε

Οι Βρετανοί φοβούνται μην τους κολλήσουμε

«Εξαιρετικά απίθανο» εκτίμησε ότι είναι το ενδεχόμενο να μπορέσουν οι Βρετανοί να κάνουν ελεύθερα διακοπές στους αγαπημένους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς αυτό το καλοκαίρι,  ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης Τζόνσον, και συγκεκριμένα ο Μάικ Τίλντεσλι.

«Η αδυναμία των ευρωπαϊκών χωρών να περιορίσουν τα κρούσματα του κορονοϊού και να προχωρήσουν γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο για τη Βρετανία, σε περίπτωση που αφεθούν οι επίδοξοι τουρίστες να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες», είπε σε συνέντευξή του προς το BBC.

Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς σχολίασε ότι «είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πότε θα επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια αναψυχής στους Βρετανούς».

Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας είπε ότι είναι «πρόωρο» να κλείσει κανείς διακοπές για το καλοκαίρι. «Δεν μπορούμε να είμαστε κουφοί και τυφλοί απέναντι σε όσα γίνονται εκτός Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Δρ Τίλντεσλι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πιθανότητα οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν από το εξωτερικό να εισαγάγουν στη χώρα το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο θεωρείται πιο ανθεκτικό έναντι των εμβολίων. «Όσο περισσότερο μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τις διακοπές, τόσο το καλύτερο», είπε.Συμφωνεί μαζί του ο καθηγητής Άντριου Χέιγουορντ, επίσης επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε στο Times Radio ότι θα ήταν «απίθανο το Λονδίνο να ενθαρρύνει τα ταξίδια προς χώρες με υψηλά επίπεδα κρουσμάτων».

Και αυτός επισήμανε την ανησυχία για την πιθανότητα εισαγωγής του νοτιοαφρικανικού στελέχους του ιού, το οποίο έχει ήδη εντοπιστεί σε πολύ πιο εκτεταμένο επίπεδο στη Γαλλία σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στον ίδιο τόνο ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σερ Τζον Μπελ, που σχολίασε ότι η «απελπιστική αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ευρώπη απειλεί τη Βρετανία με εισροή του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τι κάνουν», είπε.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως αναμένει αντίκτυπο στη Βρετανία από την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην ηπειρωτική Ευρώπη. «Νομίζω ότι ένα πράγμα που αξίζει να τονιστεί είναι πως στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς δυστυχώς να δει ότι υπάρχει ένα τρίτο κύμα υπό εξέλιξη», είπε ο κ. Τζόνσον κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πρέστον.

«Η εμπειρία, μας έχει διδάξει πως όταν ένα κύμα χτυπά τους φίλους μας, φοβάμαι πως εκβράζεται επίσης στις ακτές μας. Υποπτεύομαι ότι θα αισθανθούμε αυτές τις συνέπειες εν καιρώ, για αυτό συνεχίζουμε με το πρόγραμμα εμβολιασμών με όσο πιο γρήγορους ρυθμούς μπορούμε», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι