Οι Βρετανοί παζαρεύουν τα μέτρα

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υποχώρησε λίγο και όρισε ως ημερομηνία λήξης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό την 3η Φεβρουαρίου και δεσμεύθηκε ότι τότε θα κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν εάν θα συνεχιστούν οι διαβαθμισμένοι ανά περιοχή περιορισμοί έως το τέλος Μαρτίου ή όχι.

Ο λόγος που έγινε αυτή η διαπραγμάτευση και δεσμεύθηκε ο Τζόνσον είναι ότι 60 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θεωρούν ότι υπάρχει επαρκής μείωση των κρουσμάτων για να χαλαρώσουν τα μέτρα. Στη Βρετανία τα κρούσματα έφτασαν τα 27.000 στις 10 Νοεμβρίου και οι θάνατοι τους 700 στις 25 Νοεμβρίου, και χτες μειώθηκαν στα 15.871 και στους 480 αντίστοιχα. Ο Τζόνσον μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που ίσχυαν εδώ και ένα μήνα σε όλη τη χώρα πρότεινε ένα διάδοχο σχήμα τριών βαθμίδων αυστηρότητας μα αρκετούς περιορισμούς, ενώ οι  “αντάρτες” βουλευτές θέλουν ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση.

Σε επιστολή του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματός του το βράδυ του Σαββάτου, ο Τζόνσον είπε ότι το σύστημα των βαθμίδων έχει «ρήτρα λήξης ισχύος» σε εννέα εβδομάδες. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από τον Τύπο ως «υποχώρηση» έναντι των τουλάχιστον 60 Συντηρητικών βουλευτών που έχουν επικρίνει το σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών το οποίο από την προσεχή Τετάρτη θα αντικαταστήσει το γενικό απαγορευτικό στην Αγγλία.

Οι βουλευτές αυτοί θεωρούν πως μετά από τέσσερις εβδομάδες lockdown και με ενδείξεις περιορισμού της διασποράς του ιού, τα διάδοχα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο χαλαρά ή να αφορούν πολύ λιγότερες περιοχές. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει επί των νέων μέτρων την Τρίτη, με την κυβέρνηση να είναι αντιμέτωπη με «ανταρσία» από αυτούς τους δεκάδες Συντηρητικούς βουλευτές, κάτι που θα άφηνε τον κ. Τζόνσον να ελπίζει μόνον σε στήριξη από την αντιπολίτευση.

Οι τρεις διαβαθμίσεις

Σύμφωνα με το χειμερινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της COVID-19 που παρουσίασε η κυβέρνηση, το 99% του πληθυσμού της Αγγλίας θα υπάγεται από την Τετάρτη στη βαθμίδα 2 (32 εκ. πολίτες) ή στην ακόμα αυστηρότερη βαθμίδα 3 (23 εκ. πολίτες) των περιοριστικών μέτρων.

Αυτά προβλέπουν απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό χώρο με άτομα με τα οποία δεν συγκατοικεί κανείς (και σε ιδιωτικό υπαίθριο χώρο στην τρίτη βαθμίδα), κλειστή εστίαση και στεγασμένους χώρους αναψυχής στην τρίτη βαθμίδα, όπως και απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τις περιοχές που υπάγονται στους αυστηρότερους περιορισμούς. Παρόλα αυτά, εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια, κομμωτήρια και χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Στην επιστολή του ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι το ποιες περιοχές θα υπάγονται σε κάθε βαθμίδα θα επαναξιολογείται κάθε δύο εβδομάδες. Μετά από την τέταρτη αξιολόγηση στο τέλος Ιανουαρίου, οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί πρότασης παράτασης των μέτρων πέρα από τις 3 Φεβρουαρίου και έως το τέλος Μαρτίου. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε επίσης να δημοσιοποιήσει περισσότερα από τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν οδηγήσει στην τοποθέτηση περιοχών σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου από τον κορονοϊό, όπως έχουν απαιτήσει πολλοί διαφωνούντες βουλευτές.

Φτάσαμε στην τελική ευθεία

Σε άρθρο του στη Mail on Sunday, εξάλλου, ο κ. Τζόνσον προειδοποιεί ότι χωρίς την εισαγωγή του συστήματος διαβαθμισμένων ανά περιοχή περιορισμών, θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» για την επάρκεια του δημοσίου συστήματος υγείας NHS. «Είμαστε τόσο κοντά στο τέλος της αιχμαλωσίας μας. Μπορούμε να δούμε μπροστά μας τους ηλιόλουστους ορεινούς βοσκότοπους. Αλλά αν προσπαθήσουμε να πηδήξουμε το φράχτη τώρα, απλά θα μπερδευτούμε στο τελευταίο συρματόπλεγμα, με καταστροφικές συνέπειες για το NHS», γράφει χαρακτηριστικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ υπερασπίστηκε το νέο σύστημα σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις το πρωί της Κυριακής, λέγοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός τρίτου εθνικού lockdown. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα έχει αλλάξει την άνοιξη με την ευρεία χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι