Διαψεύδουν οι ΗΠΑ πλήγμα σε πλοίο τους από τους Χούτι – Μπορέλ: “Το Ισραήλ αρνείται λύση 2 κρατών”
22/01/2024Πάντως, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες επανέλαβαν ότι δεν θα επιτρέπουν σε «πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ» τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα «έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και αρθεί η πολιορκία της» από τον ισραηλινό στρατό.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαψεύδει τον ισχυρισμό των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη περί πυραυλικής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν, προσθέτοντας πως «διατήρησε επικοινωνία με το Ocean Jazz καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφαλούς διέλευσής του». Για «προπαγάνδα» των Χούτι έκανε λόγο αξιωματούχος του Πενταγώνου στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Χούτι, Γιαχία Σαρία, υπογράμμισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι «τα αντίποινα στις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτα και ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσαν προηγουμένως πως εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία υπογράμμισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι «τα αντίποινα στις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτα και ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Η στάση της ΕΕ
Στην λύση των 2 κρατών επέμειναν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε σε ξεχωριστές διαβουλεύσεις που είχαν στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στις συναντήσεις αυτές έγινε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης της ΕΕ που στηρίζει τη λύση δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, και τις προπαρασκευαστικές εργασίες για μια Διάσκεψη για την Ειρήνη. Όμως με βάση τα όσα δήλωσε ο Μπορέλ, το Ισραήλ αρνείται να εξετάσει αυτή τη λύση που για τους Ευρωπαίους θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο Zοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, έδειξε στους Ευρωπαίους ομολόγους του κάποια βίντεο που «ελάχιστη σχέση είχαν με αυτά που συζητούσαμε». Το ένα αφορούσε κάποια σχέδια για ένα «τεχνητό νησί» στις ακτές της Γάζας, είπε ο Ζ. Μπορέλ και το άλλο την κατασκευή ενός σιδηρόδρομου που θα συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία. «Νομίζω ότι ο Ισραηλινός υπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του και να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της χώρας του», δήλωσε σκωπτικά ο Ζ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η μόνη λύση για βιώσιμη διαρκή ειρήνη που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες είναι αυτή των δύο κρατών.
«Συζητάμε για ειρήνη μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία – για λύση δύο κρατών», τόνισε ο Μπορέλ. «Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη λύση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ένας εξ’ αυτών είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά αυτό όπως είπε «δεν είναι καινούριο, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε εδώ και 30 χρόνια». Αν το Ισραήλ δεν θέλει αυτή τη λύση θα είναι δύσκολο να συμμετάσχει στις συζητήσεις, όμως αυτό δεν σταματά εμάς τους υπόλοιπους να τις προχωρήσουμε, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ. «Δεν μπορούμε να είμαστε διστακτικοί», είπε, τονίζοντας ότι η λύση δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή έκβαση σύμφωνα με ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι λιγότερα από 100 φορτηγά διασχίζουν ημερησίως τον παλαιστινιακό θύλακα, έναντι περισσοτέρων από 500 που έφταναν ημερησίως υπό κανονικές συνθήκες.
Αντιδράσεις από ισραηλινή πρόταση
Προηγουμένως, αντιδράσεις ξεσήκωσε η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος πρότεινε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να δημιουργηθεί… τεχνητό νησί στην Μεσόγειο και να μεταφερθούν εκεί Παλαιστίνιοι από την Λωρίδα της Γάζας. Ο Ίσραέλ Κατζ από τις Βρυξέλλες πρότεινε αυτό που το Ισραήλ εμφανίζει τώρα ως «λύση» για την Λωρίδα της Γάζας, με διωγμό των Παλαιστινίων από τον θύλακα, και δεν είναι άλλο από τη μεταφορά τους σε κάτι που θυμίζει τη δική μας… Σπιναλόγκα.
Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με πολλούς να κάνουν λόγο για τεχνητό Αλκατράζ. Υπενθυμίζεται πως από τις πρώτες εβδομάδες των Ισραηλινών επιχειρήσεων στην Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς, είχε διαρρεύσει στον Ισραηλινό τύπο σχέδιο που αναφερόταν πως το απεργάζεται η κυβέρνηση Νετανιάχου και περιλαμβάνει διωγμό των Παλαιστινίων από τον θύλακα.
Από τη μεριά του ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι δήλωσε πως αυτό που περιμένει από τους ομολόγους του είναι να καταδικάσουν «τη δήλωση που έκανε ο Νετανιάχου για απόρριψη της λύσης δύο κρατών», καθώς και ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν να σκέφτονται τις κυρώσεις σε βάρος του και όσων «καταστρέφουν τις ευκαιρίες για λύση δύο κρατών και ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Ο Ριάντ αλ-Μάλικι ζήτησε να υπάρξει έκκληση για εκεχειρία, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα λιγότερο». «Κάθε μέρα που διστάζουμε, αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται» επισήμανε κάτι το οποίο όπως είπε «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, είναι απαράδεκτο».