ΟΗΕ: Ανησυχεί και για επικινδυνα εμβόλια μέσω διαδικτύου

Νέα κατολίσθηση στην Κόρινθο – Ξανάκλεισε ο Ισθμός

Η πανδημία του νέου κορονοϊού προκάλεσε αύξηση του λαθρεμπορίου μασκών, αντισηπτικών και άλλων ιατρικών προϊόντων κακής ποιότητας, που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες τους, προειδοποιεί σήμερα ο ΟΗΕ. Και ενημερώνει ότι μελλοντικά ίσως παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα με επικινδυνα εμβόλια.

Ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, εκμεταλλευόμενες τον φόβο και τις αβεβαιότητες γύρω από τον νέο κορονοϊό, εξειδικεύτηκαν στο λαθρεμπόριο του συναφούς εξοπλισμού επωφελούμενες από την αύξηση της ζήτησής του και την έλλειψη προμηθειών, επισημαίνει σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ σημειώνει ότι αναμένει πως οι κακοποιοί αυτοί θα επικεντρωθούν μελλοντικά και στο λαθρεμπόριο εμβολίων κατά της Covid-19, μόλις αυτά παραχθούν.

“Η υγεία και η ζωή απειλούνται από κακοποιούς που εκμεταλλεύονται την κρίση με την Covid-19 για να επωφεληθούν από την αγωνία του κόσμου και την αυξημένη ζήτηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων”, τονίζει η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής Γκάντα Ουόλι σε ανακοίνωσή της.

“Το διεθνώς οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται τα κενά στους εθνικούς κανονισμούς και στην επιτήρηση για να διανείμει ιατρικά προϊόντα κατώτερης ποιότητας ή πλαστά”, προσέθεσε.

Μαϊμού αντιικά

Διεθνής επιχείρηση που συντονίστηκε από την Interpol σε 90 χώρες και είχε στόχο τις παράνομες πωλήσεις φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων στο διαδίκτυο, οδήγησε τον Μάρτιο σε 121 συλλήψεις και στην κατάσχεση ελαττωματικών προστατευτικών μασκών αλλά και μετρητών -12 εκατ.  ευρώ.

Σε σύγκριση με αντίστοιχη “έφοδο” του  2018, η Interpol διαπίστωσε σημαντική αύξηση στα μη γνήσια αντιικά αγνώστου σύστασης και 100% αύξηση σε μη εγκεκριμένα σκευάσματα (υποτίθεται) χλωροκίνης -του  ανθελονοσιακού φαρμάκου που χορηγείται σε πολλές χώρες σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι