Οργή του Ισραήλ στο αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη τους στον ΟΗΕ – Τί είπε ο Νετανιάχου για την Ράφα

Οργή του Ισραήλ στο αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη τους στον ΟΗΕ – Τί είπε ο Νετανιάχου για την Ράφα

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ απέρριψε με δριμύτητα το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους στον Οργανισμό, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκινούσε επισήμως να εξετάζει αυτό το θέμα, η επιτυχής έκβαση του οποίου θεωρείται μάλλον απίθανη.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά αυτήν τη στιγμή την αναγνώριση ενός Παλαιστιναζιστικού κράτους», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, λέγοντας ότι η έγκριση του αιτήματος θα αποτελούσε «την πιο βδελυρή ανταμοιβή για τα πιο βδελυρά εγκλήματα». «Ακόμη και η απλή εξέταση του αιτήματος συνιστά μια “νίκη” για εκείνους που διέπραξαν και στήριξαν τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου», πρόσθεσε. «Ποιο είναι το επόμενο βήμα, να εξετάσουμε την ένταξη του Ισλαμικού Κράτους στον ΟΗΕ;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό διπλωμάτη, η χορήγηση καθεστώτος κράτους στους Παλαιστίνιους είναι αντίθετη με την ιδέα της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων – διαπραγματεύσεις που είναι σε νεκρό σημείο εδώ και μια δεκαετία. Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών, την οποία ζητούν οι περισσότερες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Από το 2012 οι Παλαιστίνιοι έχουν καθεστώς “κράτους παρατηρητή, μη μέλους”. Την περασμένη εβδομάδα ανανέωσαν το αίτημα που χρονολογείται από το 2011 για να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε σήμερα για να ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος. Προκειμένου να γίνει δεκτό, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει θετική εισήγηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας (τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και κανένα βέτο από τα μόνιμα μέλη) και στη συνέχεια να εγκριθεί από τα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης. Όμως οι παρατηρητές αμφιβάλλουν ότι το αίτημα θα περάσει από το ΣΑ, λόγω της στάσης των ΗΠΑ που είχαν αντιταχθεί και το 2011.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ, επαναλαμβάνοντας ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ισραήλ, όχι με τον ΟΗΕ. Την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται από τη νομοθεσία τους που ορίζει ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει την ένταξη παλαιστινιακού κράτους εκτός μιας διμερούς συμφωνίας, θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση του ΟΗΕ.

Δήλωση Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι «υπάρχει ημερομηνία» για τα στρατεύματα του ισραηλινού στρατού να ειβάλουν στη Ράφα και επαναλαμβάνει σε μια δήλωση του σε βίντεο ότι «δεν υπάρχει νίκη χωρίς επιχείρηση στη νότια πόλη». Λέει επίσης ότι έλαβε λεπτομερή ενημέρωση για τις συνομιλίες στο Κάιρο. «Εργαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας όλη την ώρα», λέει ο Νετανιάχου, «πρωτίστως απελευθερώνοντας όλους τους ομήρους μας και πετυχαίνοντας ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς».

Δηλώσεις Γκαλάντ

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έκρινε σήμερα ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή» για την επίτευξη εκεχειρίας με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα για να φέρουμε πίσω τους ομήρους πριν επιστρέψουμε στη μάχη. Είμαστε στην κατάλληλη στιγμή για να το πράξουμε», δήλωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ ενώπιον των νεοσυλλέκτων.

Σύμφωνα με τον Γιόαβ Γκάλαντ, το Ισραήλ βρίσκεται «σε θέση ισχύος» για να διαπραγματευτεί μετά το σφυροκόπημα επί έξι μήνες της Λωρίδας της Γάζας και την καταστροφή μεγάλου μέρους του οπλοστασίου και των δυνάμεων της Χαμάς. «Οι επιχειρησιακές συνθήκες που δημιούργησε ο ισραηλινός στρατός ασκώντας συνεχή πίεση επί της Χαμάς και η θέση ισχύος στην οποία βρισκόμαστε μετά την εκστρατεία αυτή, μάς προσφέρουν ευελιξία και ελευθερία δράσης», δήλωσε.

Ο Γκάλαντ είχε προειδοποιήσει επίσης την Κυριακή πως παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τις μάχιμες στρατιωτικές του δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και από την περιοχή της Χαν Γιούνις, όπου δηλώνει ότι εκπλήρωσε τους στρατιωτικούς του στόχους, προετοιμάζεται για επίθεση στην πόλη της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Γαζαίοι.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς που εισχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.170 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει ισραηλινών επίσημων στοιχείων. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι απήχθησαν και 129 παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα, από τους οποίους 34 είναι νεκροί σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και εξαπέλυσε επίθεση, η οποία μετρά ήδη 33.207 νεκρούς, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι