Πώς ψήφισαν οι Ευρωπαίοι για την Παλαιστίνη στον ΟΗΕ

Είναι βάσιμες οι κατηγορίες της Νοτίου Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία; Χρήστος Ηλιάδης

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους στον Οργανισμό, πλην όμως το κράτος τους δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου. Ακόμα κι αυτή η σιωπηρή ένταξη της Παλαιστίνης, πάντως, αναμένεται να αντιμετωπίσει το βέτο των ΗΠΑ, καθώς το ψήφισμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πάνω από 16 ευρωπαϊκά κράτη επέλεξαν την αποχή ενώ η Ουγγαρία καταψήφισε.

Το ψήφισμα αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε να ενταχθούν στον Οργανισμό ως κάτι παραπάνω από παρατηρητές που είναι μέχρι στιγμής. Υπέρ τάχθηκαν 143 κράτη, κατά τάχθηκαν 9 και υπήρξαν 25 αποχές.  Η Ελλάδα ψήφισε υπέρ.

Οι 9 που καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αργεντινή, το Ναουρού (νησιωτικό κρατίδιο με 10.000 κατοίκους, πρώην βρετανικό προτεκτοράτο στον Ειρηνικό), τα Παλάου (πρώην αμερικανικό προτεκτοράτο με πληθυσμό 17.500), η Παπούα Νέα Γουινέα  και η Μικρονησία.

Μεταξύ των 26 που απείχαν ήταν η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ουκρανία, η Γερμανία, η Γεωργία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Ιταλία,  η Βουλγαρία, η Κροατία, η Λετονία, τα Σκόπια, η Ρουμανία, η Μολδαβία,  η Αλβανία, η Λιθουανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Παραγουάη, τα Φίτζι, το Μαλάουι, τα Νησιά Μάρσαλ, το Μονακό, η Σουηδία και το Βανουάτου.

Η Γενική Συνέλευση επιστρέφει έτσι το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και του συνιστά «να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά». Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αντέδρασε αμέσως, χαρακτηρίζοντας «δώρο για τη Χαμάς» την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. «Η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση δείχνει την προκατάληψη των Ηνωμένων Εθνών και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα Γκουτέρες, μετατράπηκε σε έναν εκτός πραγματικότητας  θεσμό» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.

O Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης στο αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στον ΟΗΕ ως πλήρες μέλος ενισχύει τις προσπάθειές τους για μια νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα αυτό. «Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Το παλαιστινιακό αίτημα υποβλήθηκε ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον έβδομο μήνα του και το Ισραήλ επεκτείνει τους εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ εξαρχής θεωρούσε παράνομους.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι, εάν εγκριθεί η πρόταση, αναμένει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη χρηματόδοτηση του ΟΗΕ και τον θεσμών του, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας. Αναφέρεται σε νόμο του 1990, αλλά το ψήφισμα “χτενίστηκε” με ορολογίες που να αποτρέπουν την αυτόματη εφαρμογή αυτού του αμερικανικού νόμου. Το αίτημα για να γίνει μια χώρα πλήρες μέλος πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και κατόπιν από τη Γενική Συνέλευση. Αφού η πρόταση απορριφθεί από το Συμβούλιο και ξανατεθεί από τη Συνέλευση, επανέρχεται στο Συμβούλιο. Εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανόν πάντως να έχει και πάλι την ίδια μοίρα, δηλαδή να αντιμετωπίσει το βέτο των ΗΠΑ.

«Το Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στη βούληση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ πριν από την ψηφοφορία. Με το σημερινό ψήφισμα δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι