ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης

ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης για το 2025 η οποία προκαλεί «άνευ προηγουμένου κρίση» και κίνδυνο για την απώλεια ζωτικής σημασίας βοήθειας για 58 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Αυτή την στιγμή, ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με επικίνδυνη πτώση κατά 40% της χρηματοδότησής του για το 2025 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η σημασία αυτής της μείωσης που συνδυάζεται με αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου κρίση για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός του ΟΗΕ.

«Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες (…). Αν και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε το επιχειρησιακό κόστος, δεν πρέπει να απατώμαστε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα χρηματοδοτικό κενό οι συνέπειες του οποίου μπορεί να είναι μοιραίες», προειδοποιεί η Ράνια Νταγκάς-Καμάρα, υπεύθυνη του οργανισμού για τις συμπράξεις και την καινοτομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, «58 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν ζωτικής σημασίας βοήθεια που προσφέρεται στο πλαίσιο των 28 πιο κρίσιμης σημασίας επιχειρήσεων, ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είχε ήδη προειδοποιήσει χθες ότι δεν απομένουν παρά αποθέματα επισιτιστικής βοήθειας για δύο εβδομάδες στην Γάζα και ότι ο λιμός απειλεί και πάλι μετά την επανάληψη της ισραηλινής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι ανακοινώσεις για μείωση της διεθνούς βοήθειας πέφτουν σαν βροχή τις τελευταίες εβδομάδες προκαλώντας την ανησυχία των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των διεθνών οργανισμών.

Η κυβέρνηση Τραμπ κατήργησε το 83% των προγραμμάτων της USAID, η οποία διαχειριζόταν ετήσιο προϋπολογισμό 42,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή το 42% της παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επίσης μειώσει τα κονδύλια που προορίζονται για την διεθνή βοήθεια, όπως και οι σκανδιναβικές χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx