ΟΗΕ: Ζητά “ανοικτές” δίκες για την υπόθεση Κασόγκι
29/03/2019Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ εκτίμησε ότι οι κεκλεισμένων των θυρών δίκες των 11 υπόπτων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δεν πληρούν τα βασικά νομικά πρότυπα, ενώ ζήτησε να διεξαχθούν ανοικτές δίκες υπό διεθνή εποπτεία.
«Αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας δεν πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τις εσωτερικές της υποθέσεις», τόνισε η Καλαμάρ σε ανακοίνωσή της.
«Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κάνει μεγάλο λάθος αν πιστεύει ότι αυτές οι διαδικασίες, όπως διεξάγονται αυτή τη στιγμή, θα ικανοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.
Η δολοφονία του Κασόγκι, συνεργάτη της Washington Post, στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης αμαύρωσε την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας και κυρίως του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Η δίκη των 11 υπόπτων ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου στη Σαουδική Αραβία και ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική ποινή εναντίον πέντε εξ αυτών. Όμως η σαουδαραβική κυβέρνηση απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθεί ανεξάρτητη, διεθνής έρευνα, επισημαίνοντας ότι το δικαστικό της σύστημα είναι απολύτως ικανό να προσάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη.
Η Καλαμάρ έκανε μια σειρά συστάσεων ώστε να καταστεί πιο αξιόπιστη η δίκη αυτή. Ως πρώτο βήμα το Ριάντ θα πρέπει να αποκαλύψει τις ταυτότητες των 11 κατηγορούμενων και τις κατηγορίες εναντίον τους, τόνισε η εισηγήτρια του ΟΗΕ.
Αν και οι κατηγορούμενοι παραμένουν ανώνυμοι βάσει της σαουδαραβικής νομοθεσίας, η Καλαμάρ επεσήμανε ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο εσωτερική, καθώς αφορά ένα περιστατικό που σημειώθηκε σε διπλωματική αποστολή στο εξωτερικό. Πρόσθεσε επίσης ότι το Ριάντ αγνόησε τους ίδιους του τους κανόνες ιδιωτικότητας όταν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα τεσσάρων ακτιβιστριών που δικάζονται αυτή την περίοδο.
Παράλληλα η Καλαμάρ ζήτησε να δοθεί άδεια σε διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθήσουν τη δίκη, καθώς και πλήρη διαφάνεια στην έρευνα για τον εντοπισμό των λειψάνων του Κασόγκι.
«Διακυβεύονται τα δικαιώματα του θύματος και της οικογένειάς του, όπως και τα δικαιώματα άλλων κρατών βάσει των διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.
Τον Φεβρουάριο η Καλαμάρ είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει «αποδείξεις» που δείχνουν ότι ο «φόνος» του Κασόγκι είχε «σχεδιαστεί και διαπράχθηκε από εκπροσώπους του σαουδαραβικού κράτους».
Η τελική της έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιούνιο ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια θα παρουσιάσει μια σειρά συστάσεων, οι οποίες όμως δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι θεωρούν προσβολή τις εκκλήσεις για διεθνή εποπτεία της υπόθεσης Κασόγκι.
Στις 7 Μαρτίου 36 χώρες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσαν στη δημοσιότητα μια κοινή ανακοίνωση από τη Γενεύη με την οποία καταδικάζουν το Ριάντ και απαιτούν τη διενέργεια μιας «αποτελεσματικής, ανεξάρτητης, αμερόληπτης και διαφανούς» έρευνας για την εξαφάνιση του Κασόγκι.