Οκτώ μήνες με αναστολή στον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας

Οκτώ μήνες με αναστολή στον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας

Ένοχο για ψευδορκία έκρινε σήμερα τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δικαστήριο στη Βιέννη.

Σε βάρος του 36χρονου Κουρτς, ο οποίος παραιτήθηκε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο του 2021 υπό το βάρος σκανδάλων (ότι πριμοδοτούσε έντυπα που χτυπούσαν αντιπάλους του), επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή. Συγκεκριμένα, ο Κουρτς καταδικάσθηκε επειδή κατέθεσε εν γνώσει του ψευδώς, σε διερευνητική επιτροπή του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2020. Η επιτροπή διερευνούσε αν είχε παρέμβει στο διορισμό “δικού του ανθρώπου”  ως επικεφαλής δημόσιας εταιρείας χαρτοφυλακίου.

Επρόκειτο για τον διορισμό του έμπιστου συνεργάτη του Τόμας Σμιντ ως επικεφαλής της ισχυρής κρατικής εταιρείας holding ÖBAG, της οποίας ο Κουρτς είχε προσπαθήσει να διαμορφώσει τη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου της. Ο καγκελάριος τότε το διέψευσε κατηγορηματικά.

«Οι κατηγορίες είναι ψευδείς και περιμένουμε με ανυπομονησία να λάμψει η αλήθεια ενώπιον του δικαστηρίου», είχε δηλώσει ο Κουρτς με ανάρτηση στο Twitter (Χ).

Εντούτοις διέρρευσαν στον Τύπο ανταλλαγές SMS ανάμεσα στους δύο άνδρες: Σε ένα μήνυμα που συνοδευόταν από τρυφερά emojis, ο Κουρτς είχε γράψει: «Θα έχεις ό,τι θέλεις». Και ο Τόμας Σμιτ είχε απαντήσει: «Είμαι τόσο χαρούμενος. Λατρεύω τον καγκελάριό μου».

Ο λόγος που παραιτήθηκε ο Κουρτς πάντως το 2021 ήταν ότι ζητουσε από φίλα προσκείμενους εκδότες να δημοσιεύουν ψευδείς δημοσκοπήσεις υπέρ του και, παράλληλα, να προβάλλουν σκάνδαλα για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σε αντάλλαγμα φρόντιζε αυτά τα ενημερωτικά μέσα να έχουν ευνοϊκή οικονομική μεταχείριση, χρησιμοποιώντας δημόσιους πόρους για προσωπικό του όφελος. Η υπόθεση αυτή δεν έχει φθάσει στο δικαστήριο ακόμη.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι