Οκτώ χώρες ζητούν απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης των Ρώσων διπλωματών

Οι 27 πρέπει να κάνουν περισσότερα ως προς τις παραδόσεις πυρομαχικών στην Ουκρανία, λέει ο Μπορέλ

Οκτώ υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της ΕΕ -οι έξι ανήκουν στην  ανατολική Ευρώπη- ζήτησαν με επιστολή τους στον Ζοζέπ Μπορέλ να απαγορευθεί στους Ρώσους διπλωμάτες η ελεύθερη μετακίνηση και να περιορισθούν στις χώρες στις οποίες έχουν διαπιστευθεί.

«Η ελεύθερη μετακίνηση όσων διαθέτουν ρωσικά διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια σε ολόκληρη την περιοχή Σένγκεν διευκολύνει τις κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρουν σε επιστολή με ημερομηνία 11 Ιουνίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών επεσήμαναν ότι η συλλογή πληροφοριών, η προπαγάνδα «ή ακόμη και η προετοιμασία ενεργειών δολιοφθοράς είναι το βασικό έργο μεγάλου αριθμού Ρώσων ‘διπλωματών’ στην ΕΕ», όπως αναφέρουν.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρά την αρχή της ανταπόδοσης και να περιορίσει τις μετακινήσεις μελών των ρωσικών διπλωματικών αποστολών και των οικογενειών τους αποκλειστικά στο έδαφος των χωρών από τις οποίες έλαβαν διαπίστευση», πρόσθεσαν.

«Το μέτρο θα περιορίσει σημαντικά τον επιχειρησιακό χώρο των Ρώσων πρακτόρων», κατέληξαν στην επιστολή τους οι υπουργοί Εξωτερικών. Στην Πολωνία έχουν ληφθεί ήδη περιοριστικά μέτρα, ορίζοντας ότι οι διπλωμάτες της Ρωσίας μπορουν να μετακινούνται μόνον στην διοικητική περιφέρεια όπου εδρεύει το προξενείο ή η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι