Ολυμπιακοί Αγώνες: Ως “απάτριδες” θα γίνουν δεκτοί αν θέλουν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ως “απάτριδες” θα γίνουν δεκτοί αν θέλουν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές

Η Ολυμπιακή Επιτροπή θα κάνει δεκτούς Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές ως ουδέτερους, χωρίς σημαία και εμβλήματα, όμως ακόμα κι αυτό αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις

Τη συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι στο Παρίσι, αποφάσισε να επιτρέψει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αρκεί να συμμετάσχουν ως τρόπον τινά ουδέτεροι και ως άτομα «καθώς δεν ευθύνονται τις κυβερνητικές αποφάσεις».

Οι αθλητές των δύο χωρών τελούν υπό καθεστώς αποκλεισμού μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ηδύ από τον περασμένο Μάρτιο συζητείται η επάνοδος των αθλητών και ελήφθη υπ΄όψιν και η πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ για αυτή την υπόθεση, η οποία ζητεί Ολυμπιακή εκεχειρία.

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από την Ουκρανία και κάποιους συμμάχους της, ενώ μάλιστα υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για μποϊκοτάζ από κάποιες χώρες, αλλά ούτε και Ρωσία έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στο όλο ζήτημα.

Η απόφαση αναφέρει ότι «άτομα ουδέτερα (Individual Neutral Athletes AIN) που έχουν τις προϋποθέσεις που θέτει η οργάνωση των αγώνων στο κάθε άθλημα, θα γίνουν δεκτοί να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 2024». Δεν θα παίξει ρόλο αν έχουν ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο, αλλά δεν θα επιτραπεί να φέρουν σύμβολα της πατρίδας τους, σημαίες ή να ακουστεί ο εθνικός τους ύμνος.

Επίσης δεν θα επιτραπεί να συμμετάσχουν ομάδες από αυτές τις δύο χώρες, καθώς στα μη ατομικά αθλήματα απαιτείται εθνικό πρόσημο. Επίσης δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή αθλητών που ενεργά υποστηρίζουν τον πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά ούτε και θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες επίσημοι από τις δύο χώρες.

Από τους 4.600 αθλητές παγκοσμίως που έχουν προκριθεί στους Αγώνες του Παρισιού μέχρι στιγμής ανάλογα με τις επιδόσεις τους, οκτώ είναι Ρώσοι και τρεις είναι κάτοχοι Λευκορωσικών διαβατηρίων, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι κι αυτοί θα δεχτούν να συμμετάσχουν υπό τους όρους που τίθενται. Περισσότεροι από 60 Ουκρανοί έχουν ήδη προκριθεί. Συνολικά περίπου 11.000 αγωνιζόμενοι θα λάβουν μέρος στους Αγώνες του επόμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι