Ολλανδία: Η επιστολή της Μέι δεν αρκεί για να δοθεί παράταση στο Brexit

Ολλανδία: Η επιστολή της Μέι δεν αρκεί για να δοθεί παράταση στο Brexit

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως το αίτημα της Βρετανίας για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου πρέπει να «διασαφηνιστεί» πριν ή κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα προτού η ΕΕ μπορέσει να δώσει μια αναβολή.

«Η επιστολή της Τερέζα Μέι εγείρει πολλές ερωτήσεις, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους. «Ελπίζουμε σε μεγαλύτερη σαφήνεια από το Λονδίνο πριν από την ερχόμενη Τετάρτη.»

Ο Ρούτε εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς της Μέι και στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, στην προσπάθεια να καταλήξουν σε μια διακομματική προσέγγιση για το Brexit, να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια για τον δρόμο προς τα εμπρός.

«Πρέπει να δώσουμε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στη βρετανική κυβέρνηση τη μέγιστη ευκαιρία έως την Τετάρτη προκειμένου να καταστήσουν σαφές πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια παράταση», είπε ο Ρούτε.

«Και σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να δούμε αν μπορούμε να έχουμε αυτή τη σαφήνεια το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στην Μέι, γνωρίζοντας πως μια παράταση έχει νόημα μόνο αν καταλαβαίνουμε τον λόγο γι΄αυτήν», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως το Λονδίνο πρέπει να «διασαφηνίσει» ακόμη πολλά σημεία μετά το αίτημά του για αναβολή της εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις που πρέπει να διασαφηνιστούν στο Λονδίνο», δήλωσε ο Μάας στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), στην Ντινάρ, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Οι ηγέτες των 27 «θα διαμορφώσουν στη συνέχεια μια άποψη για το θέμα της παράτασης και τη διάρκειά της» κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, πρόσθεσε.

«Οι ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό σημείο (…) Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να απειληθεί η νομιμότητά τους», υπογράμμισε ο Χάικο Μάας.

«Είναι απαραίτητο για εμάς να διεξαχθούν με εύτακτο τρόπο», με μια «μεγάλη ασφάλεια στον νομικό τομέα», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε σήμερα μια παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου 2019, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εισηγήθηκε από την πλευρά του μια «ευέλικτη» παράταση που θα φθάνει έως τους 12 μήνες.

Και στις δύο περιπτώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου και άρα θα ήταν υποχρεωμένο να συμμετάσχει σε αυτές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι