Ολλανδία και Ιρλανδία έπαυσαν προσωρινά τους εμβολιασμούς με ΑstraZeneca

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

H Ιρλανδία και η Ολλανδία προστέθηκαν στις χώρες που αμφισβητούν την ασφάλεια του εμβολίου της Astraeneca ως προς την πρόκληση θρόμβων και αιμορραγικών διαταραχών, ενώ η Ελλάδα και η Γερμανία, αλλά και η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες συνεχίζουν κανονικά να το χορηγούν.

Η Ιταλία που είχε επίσης αναστείλει τους εμβολιασμούς κατόπιν περιστατικών με διαταραχές στην πήξη του αίματος, ανέστειλε τελικά τη χορήγηση μόνον δύο παρτίδων και συνεχίζει τους εμβολιασμούς. Παύση των εμβολιασμών μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα ανακοίνωσαν από την περασμένη εβδομάδα η Νορβηγία, η Δανία και η Βουλγαρία.

Η Βρετανια υπεραμύνεται του εμβολίου όπως και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ο τελευταίος ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι «τα περιστατικά διερευνώνται αλλά δεν φαίνεται σε αριθμό να είναι περισσότερα από όσα σημειώνονται στο γενικό πληθυσμό και οι κίνδυνοι από την χορήγηση του εμβολίου παραμένουν λιγότεροι από τους κινδύνους του μη εμβολιασμού, οπότε συνιστούμε να συνεχισθεί η χορήγησή του».

«Το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές», διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν στην αναστολή της χρήσης του σε διάφορες χώρες.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Η 60χρονη Δανέζα που πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 εμφάνισε “ιδιαίτερα ασυνήθιστα” συμπτώματα, ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή το βράδυ η Δανέζικη Υπηρεσία Φαρμάκων. Σύμφωνα με την υπηρεσία, η γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

Tην προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεοτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι