Ολλανδία: Κάνουν έξωση στον πρωθυπουργό!

Ολλανδία: Κάνουν έξωση στον πρωθυπουργό!

Ο πρώην αλλά και ο νυν πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ενημερώθηκαν πολλές φορές από υπηρεσίες του δήμου ότι το κτίριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο είναι επικίνδυνο για πυρκαγιές και πρέπει να γίνει, όμως αυτή η μετακόμιση δεν έγινε ποτέ. Αγανακτισμένος ώρα ο δήμος, προχωρεί σε “έξωση” και δίνει διορία μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλιώς το πρωθυπουργικό γραφείο θα πρέπει να δίνει πρόστιμο 100.000 ευρώ την εβδομάδα.

Ο δήμος κατέληξε στο τελεσίγραφο έχοντας απελπιστεί από την πολλοστή αναβολή της μετακόμισης, ενώ μάλιστα στο κτίριο γίνονται εδώ και καιρό πολλές εργασίες ανακαίνισης. Επειδή υπάρχει κινδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, ο δήμος ενημέρωσε με επιστολές για το πρόβλημα και τον Μαρκ Ρούτε όταν ήταν πρωθυπουργός και τώρα τον διάδοχό του. Ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Ντικ Σχόοφ εγκαταστάθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο πριν από ένα μήνα, ενώ ο Ρούτε ήταν εκεί 14 χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο κτίριο, διαβεβαίωσε ο Γιαν Φαν Ζάνεν, δήμαρχος της Χάγης. Ο Ρούτε και εν συνεχεία ο Σχόοφ, όμως, λένε ότι δεν είναι εύκολο να μετακομισουν επειδή υπάρχουν «δυσκολίες στη μεταφορά των πληροφοριακών συστημάτων, λόγω των κρατικών μυστικών που περιλαμβάνονται σε αυτά», κάτι που είναι μάλλον ένδειξη αμέλειας παρά ουσίας.

«Τελειώνετε, πάνε 14 χρόνια! Δεν είναι δυνατόν επί τόσα χρόνια να μην λύνεται το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος.

Εν τω μεταξύ, από τριετίας ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης στο συγκρότημα κτιρίων όπου στεγάζεται και το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και το κοινοβούλιο. Το έργο είναι κολοσσιαίο για αυτό το συγκρότημα με τα 4.000 δωμάτια, συνολικής επιφανείας 90.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από το 2028 και αναμένεται ότι το κόστος θα φτάσει τουλάχιστον τα 2 δισεκ. ευρώ.

Μια τεράστια σκάλα έχει τοποθετηθεί στο εξωτερικό του συγκροτήματος ώστε οι τουρίστες που το επισκέπτονται να μπορούν να το θαυμάσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών, μια που κάποια τμήματά του υπήρχαν εκεί από το μεσαίωνα.

Το Κοινοβούλιο συνεδριάζει εδώ και τρία χρόνια σε άλλο κτίριο της πόλης ενώ και το Συμβούλιο της Επικρατείας μεταστεγάσθηκε. Μόνο το γραφείο του πρωθυπουργού δεν βρίσκει τρόπο να μετακομίσει, ίσως επειδή “βλέπει” στην όχθη μιας λίμνης και η θέα είναι μοναδική.

Σε απόσταση μόλις 30 μέτρων βρίσκεται το μουσείο τέχνης Μαουρίτσχαους, που στεγάζει διάσημους πίνακες, όπως «Το κορίτσι με το σκουλαρίκι» του Βερμέερ, αλλά δεν ξέρουμε αν τους ζητήθηκε να μετακομίσουν.

Το πρωθυπουργικό γραφείο στην τελευταία επαφή που είχε με τον δήμο, ζήτησε να αναβληθεί και πάλι η μετακόμιση, αναφέροντας τα εξής: «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες όσον αφορά τη σωματική ασφάλεια των συνεργατών μας, αλλά θα θέλαμε να αναβληθεί η μετακόμιση μέχρι τα Χριστούγεννα, δεδομένου ότι θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι διασφαλίζονται τα κρατικά μυστικά στους υπολογιστές μας και αυτό προϋποθέτει τη λήψη διάφορων μέτρων». Πολλοί εκτιμούν πάντως ότι πρόκειται για “παιχνίδια εξουσίας” μεταξύ των δήμου και της κεντρικής κυβέρνησης. Ο Σχόοφ είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος, ενώ ο δήμαρχος, ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα, που ως κόμμα μετέχει μεν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά ίσως όχι “με την καρδιά του”. O Μαρκ Ρούτε στον οποίο δεν είχαν κάνει τόσα χρόνια “έξωση” οι του δήμου, ανήκει στο ίδιο κόμμα με το δήμαρχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx