Ολλανδοί ερευνούν αμερικανική εταιρεία που νοικιάζει σπίτια στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης!

Ολλανδοί ερευνούν αμερικανική εταιρεία που νοικιάζει σπίτια στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης!

Ολλανδοί εισαγγελείς εξετάζουν μηνυτήρια αναφορά κατά της αμερικανικής εταιρείας που λειτουργεί διαδικτυακά, την Booking.com και η οποία έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τα ακίνητα που ενοικιάζει ορισμένα που βρίσκονται σε ισραηλινούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη, δηλαδή στα κατεχόμενα. Η εταιρεία απαντά ότι ο αμερικανικός νόμος δεν το απαγορεύει. Προσθέτει δε ότι αν αποκλείσει αυτά τα ακίνητα, απειλείται στις ΗΠΑ με διώξεις.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από την ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση SOMO και άλλες δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς τα έσοδα από αυτές τις ενοικιάσεις μεταφέρονται στην Ολλανδία. Αναφέρουν ότι η Booking.com  «επωφελείται από εγκλήματα πολέμου διευκολύνοντας την ενοικίαση κατοικιών για διακοπές σε εδάφη που έχουν αρπαγεί από τον αυτόχθονα παλαιστινιακό πληθυσμό».

Οι εισαγγελείς εξετάζουν την αναφορά, αλλά δεν μπορούν να δώσουν προς το παρόν απαντήσεις, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Μπρέγιε βαν ντε Μούσντιτς.

Η Booking από πλευράς της υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν καταχωρίσεις σε ισραηλινούς οικισμούς, ενώ μια σειρά από αμερικανικοί πολιτειακοί νόμοι απαγορεύουν την απόσυρση επενδύσεων από την περιοχή. Ισχυρίζεται ότι αν εξαιρέσει τις κατοικίες αυτές, θα θεωρηθεί απόσυρση επένδυσης.

«Έχουν ήδη κινηθεί νομικές ενέργειες εις βάρος άλλων εταιρειών που έχουν επιχειρήσει να αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από εκεί και θα συμβεί το ίδιο και σε εμάς αν το κάνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η SOMO πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα της Booking περιλαμβάνει έως και 70 ακίνητα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη και τονίζει ότι «το εισόδημα που αποκτάται από την ενοικίαση αυτών των ακινήτων είναι έσοδο από εγκληματικές δραστηριότητες, οπότε μεταφέροντας αυτά τα κέρδη στην Ολλανδία η εταιρεία παραβιάζει τους ολλανδικούς νόμους περί ξεπλύματος χρήματος».

Οι εβραϊκοί οικισμοί που έχουν κατασκευαστεί σε εδάφη τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου του 1967 θεωρούνται παράνομοι από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένης της Ολλανδίας. Η ύπαρξη των εποικισμών είναι ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι