Ολλανδοί: Κινέζοι χάκερς “τρύπωσαν” στο δίκτυο του υπουργείου Άμυνας

Συναγερμός στις ΗΠΑ – Πως χάκερ διείσδυσαν στα άδυτα κρατικών υπηρεσιών και εταιρειών, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Κινέζοι χάκερς, υποστηριζόμενοι από το κινεζικό κράτος, απέκτησαν πέρυσι πρόσβαση σε ένα εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας, ανέφεραν σήμερα οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας.

Είναι η πρώτη φορά που η Ολλανδία αναφέρεται δημόσια στην κατασκοπεία της Κίνας στον κυβερνοχώρο, καθώς οι εντάσεις στους τομείς εθνικής ασφαλείας αυξάνονται μεταξύ των δύο χωρών. «Είναι σημαντικό να γίνονται δημόσια γνωστές οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Κίνας, καθώς αυτό θα αυξήσει την επαγρύπνηση διεθνώς» δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας ανέφεραν πως οι χάκερς είχαν τοποθετήσει κακόβουλο λογισμικό το οποίο κάλυπτε τη δική του δραστηριότητα μέσα στο δίκτυο των ενόπλων δυνάμεων. Το λογισμικό είχε “καμουφλαριστεί” με τη δραστηριότητα 50 ατόμων που έκανα μη διαβαθμισμένες ως απόρρητες έρευνες.

Η πρεσβεία της Κίνας στη Ολλανδία δεν ανταποκρίθηκε σε κλήσεις δημοσιογράφων αλλά το Πεκίνο διαψεύδει συνήθως τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και δηλώνει ότι αντιτίθεται σε κάθε μορφή κυβερνοεπίθεσης.

Τον περασμένο Απρίλιο η ολλανδικη υπηρεσία κυβερνασφάλειας στην ετήσια αναφορά της, αξιολογούσε την Κίνα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική ασφάλεια της Ολλανδίας. Βασικοί στόχοι των Κινέζων ήταν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πανεπιστήμια, με ειδικό ενδιαφέρον στην κατασκευή τσιπ, αλλά και τη διαστημική τεχνολογία.

Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε αποκλειστικά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει μια επιχείρηση για την καταπολέμηση μιας διαδεδομένης κινεζικής επιχείρησης hacking, που ονομάστηκε «Volt Typhoon», η οποία έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Το κινεζικό λογισμικό που οι Αμερικανοι βάφτισαν Coathanger παραμένει σε μια συσκευή ακόμη και μετά από ενημέρωση ή επανεκκίνηση και όταν γίνεται σάρωση για ιούς, αυτοδιαγράφεται. Οι Ολλανδοί εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται για ιδιωτική βιομηχανική ή τεχνολογική κατασκοπεία, αλλά ότι την συντονίζει το κινεζικό κράτος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι