Ολλανδός ναύαρχος: Αν οι Ρώσοι δεν είχαν πυρηνικά θα τους είχαμε πετάξει έξω από την Ουκρανία
13/11/2024«Αν η Ρωσία δεν ήταν πυρηνική δύναμη, τα στρατεύματά μας θα βρίσκονταν ήδη στην Ουκρανία και θα τους είχαμε πετάξει έξω», δήλωσε ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO, Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, στη Σύνοδο Άμυνας της Πράγας. Πιθανόν να προέβη σε αυτές τις δηλώσεις και σε όσες παραθέτουμε κατωτέρω, επειδή απέρχεται πλέον και θα αντικατασταθεί από τον Ιταλό ναύαρχο Τζουζέπε Ντραγκόνε.
Σύμφωνα με το Newsweek στην σύνοδο που έλαβε χώρα στην Τσεχία από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου. ο 60χρονος Ρομπ Μπάουερ, που ουσιαστικά παρακινούσε έμμεσα με όσα είπε τον Τραμπ να δει ότι το ουκρανικό ζήτημα αφορά άμεσα τις ΗΠΑ, είπε: «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν η Ρωσία δεν είχε πυρηνικά όπλα, θα είχαμε πετάξει έξω τους Ρώσους. Αλλά έχουν πυρηνικά όπλα». Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών, αναφέρει το αμερικανικό έντυπο, ακολουθούμενη με διαφορά στήθους από τις ΗΠΑ. Ρωσία και ΗΠΑ κατέχουν το 90% των πυρηνικών στον κόσμο. Στο ΝΑΤΟ έχουν πυρηνικά οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, όμως πυρηνικά όπλα υπάρχουν σε διάφορες βάσεις των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι και η διαφορά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. «Το να πολεμάς στο Αφγανιστάν δεν είναι το ίδιο με το να πολεμάς Ρώσους. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν πυρηνικά όπλα. Οι Ρώσοι έχουν».
Τα ανωτέρω αναφέρει το Newsweek. Η ουκρανική Pravda από την άλλη, ενώ αποσιωπά τη φράση “θα τους είχαμε πετάξει έξω αν δεν είχαν πυρηνικά” αναφέρει ότι ο Ολλανδός είπε και τα εξής: «Στην πραγματικότητα, το Αφγανιστάν δεν ήταν ποτέ στρατηγικής σημασίας, αν λέμε τα πράγματα ως έχουν. Περάσαμε 20 χρόνια εκεί, κάναμε πολλά πράγματα και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αλλά αν με ρωτήσετε αν ήταν στρατηγικής σημασίας, τότε η απάντηση είναι όχι. Η Ουκρανία από την άλλη είναι στρατηγικής σημασίας και συνδέεται με τις φιλοδοξίες της Ρωσίας και της Κίνας. Τωρα εμπλέκεται και η Βόρεια Κορέα. Οπότε αν δούμε αυτά που λέει ο πρόεδρος Τραμπ ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες – που είναι πιθανώς σχήμα λόγου και εννοεί πολύ σύντομα-, τότε δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να επιτρέψουν στον Πούτιν να βγει νικητής από αυτήν τη σύγκρουση». Τόνισε πάντως ότι ενώ δεν αποκλείει τη συμμετοχή στρατευμάτων του NATO στη σύγκρουση με τη Ρωσία, σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία «θα κινδύνευε ως οργανισμός» και επομένως, κατά τη γνώμη του, αυτό είναι περισσότερο πολιτικό παρά στρατιωτικό ζήτημα.
Πηγή: Newsweek και Pravda ουκρανίας