Ολοκληρώθηκε η τέταρτη ανταλλαγή στη Γάζα

Ολοκληρώθηκε η τέταρτη ανταλλαγή στη Γάζα
epa11868470 Palestinian prisoners, released by Israel as part of a ceasefire agreement with Hamas, arrive in Khan Yunis in the southern Gaza Strip, 01 February 2025. It is the fourth prisoner swap since the ceasefire deal between Israel and Hamas came into effect on 19 January. Three Israeli hostages were released from Gaza on 01 February, while over 180 Palestinian prisoners in Israel were being released throughout the day. EPA/HAITHAM IMAD

Ανταλλάχθηκαν σήμερα τρεις Ισραηλινοί όμηροι έπειτα από 484 ημέρες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερους από 180 Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ.

Ενας από τους τρεις, ο 35χρονος Ισραηλινός Γιάρντεν Μπίμπας, είναι μια τραγική φιγουρα, καθώς είχε απαχθεί από το σπίτι του στο κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα είχαν απαχθεί επίσης η γυναίκα του, η Σίρι, και τα δύο παιδιά τους, Κφιρ και Άριελ, ηλικίας τότε οκτώμισι μηνών και τεσσάρων ετών αντιστοίχως. Το 2023 η Χαμάς ανακοίνωσε πως γυναίκα και παιδιά σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Γάζα, όμως το Ισραήλ ουδέποτε επιβεβαίωσε τους θανάτους τους. Ο ισραηλινός μεσολαβητής για τους ομήρους Γκαλ Χιρς «απαίτησε από τους μεσολαβητές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της οικογένειας», σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, θεωρώντας ότι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι.

Επίσης απελευθερώθηκε ο Γαλλοϊσραηλινός Οφέρ Καλντερόν και ο Κιθ Σίγκελ, με διπλή υπηκοότητα Ισραήλ και ΗΠΑ, που έφθασαν στο Ισραήλ αφού παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ αποφυλάκισε 182 Παλαιστινίους και έναν Αιγύπτιο, σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων: οι 150 μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Λωρίδα της Γάζας, οι 25 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι οκτώ, μεταξύ των οποίων ο Αιγύπτιος, απελάθηκαν στην Αίγυπτο. Σε ατμόσφαιρα βαριά από συναισθήματα, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν στο Τελ-Αβίβ τις απελευθερώσεις από μια γιγαντοοθόνη.

Κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο Σεμπά, κοντά στο Τελ-Αβίβ, τον Καλντερόν υποδέχθηκαν με συγκίνηση τα τέσσερα παιδιά του. Είχε απαχθεί μαζί με τον γιό του, τον Ερέζ, 12 ετών, και την κόρη του Σάρα, 16 ετών, που απελευθερώθηκαν κατά την πρώτη εκεχειρία στα τέλη Νοεμβρίου του 2023. Τον Κιθ Σίγκελ υποδέχθηκαν οι κόρες του. Είχε απαχθεί από το σπίτι του στο κιμπούτς Κφαρ Άζα, μαζί με τη σύζυγό του, την Αβίβα, η οποία είχε απελευθερωθεί κατά την πρώτη εκεχειρία. Η επόμενη ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.

Δεκαπέντε όμηροι -δέκα Ισραηλινοί και πέντε Ταϊλανδοί- και 400 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι είχαν ήδη απελευθερωθεί από τις 19 Ιανουαρίου. Στη διάρκεια των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας, συνολικά 33 ισραηλινοί όμηροι, οκτώ από τους οποίους είναι νεκροί, θα παραδοθούν στο Ισραήλ με αντάλλαγμα περίπου 1.900 παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Στη λωρίδα της Γάζας, λεωφορεία και άλλα οχήματα έφθασαν στη Χαν Γιούνις ανάμεσα σ’ ένα ενθουσιώδες πλήθος που είχε φθάσει για να υποδεχθεί τους 150 πρώην φυλακισμένους. Μπροστά στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο αυτής της πόλης που έχει σε μεγάλο μέρος καταστραφεί από τον πόλεμο, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι φώναζαν από χαρά καθώς τα λεωφορεία προχωρούσαν αργά.

Ο Ράμπι αλ-Χαρουμπί, 40 ετών, ήρθε για να είναι παρών κατά την άφιξή τους: «Είδα το σοκ στα μάτια τους όταν είδαν τη Ράφα και τη Χαν Γιούνις ισοπεδωμένες, με σωρούς ερειπίων και εντελώς κατεστραμμένους δρόμους», λέει. Ίδια σκηνή και στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου 25 πρώην κρατούμενοι έγιναν δεκτοί με τιμές ηρώων.

«Είναι δύσκολο να το περιγράψεις με λέξεις», λέει ο Ατά Αμπντελγανί, 55 ετών, ο οποίος απελευθερώθηκε έπειτα από 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές, όπου «η κατάσταση ήταν δύσκολη» και τραγική», όπως είπε. Μετά την ανταλλαγή, 50 ασθενείς μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, που άνοιξε για πρώτη φορά από το Μάιο 2024 που το κατέλαβε το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Βάσει των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας, διαπραγματεύσεις πρόκειται να επαναληφθούν μεθαύριο, Δευτέρα, για να συζητηθεί η δεύτερη φάση, που έχει στόχο την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων και -θεωρητικά- το οριστικό τέλος του πολέμου. Αυτή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αν πραγματοποιηθεί, θα συμπέσει με την συνάντηση, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, του Νετανιάχου και του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx