Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τα mail της Ασημακοπούλου στους απόδημους

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τα mail της Ασημακοπούλου στους απόδημους

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης, κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών, παραβιάζοντας τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ).

«Την περασμένη Παρασκευή, απόδημοι Έλληνες κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν στο email τους μήνυμα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους», σημειώνει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις απόδημων Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, από την Αμερική ως την Ιαπωνία, έφθασαν μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας εν όψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Όπως καταγγέλλεται, πολλοί ουδέποτε συναίνεσαν σε παροχή ή επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για τους εν λόγω σκοπούς, ενώ τα συγκεκριμένα email στα οποία έλαβαν τα μηνύματα είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την εγγραφή τους στους καταλόγους εκλογέων εσωτερικού.

«Τα στοιχεία αυτά έπρεπε να τα κατέχει μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών και να τα προστατεύει, καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα πολιτών, αλλά και για να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εκλογών».

Απευθυνόμενος στην Κομισιόν με γραπτή ερώτηση, ο Κώστας Αρβανίτης ζητά να μάθει για τις άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφενός σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών και την κατάφωρη παραβίαση του ΓΚΠΔ εις βάρος χιλιάδων πολιτών και αφετέρου προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας κατά την εξαιρετικά ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διατυπώνει ερωτηματικά για τη στάση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως σχετικά με τη διαρροή, όπως υποστηρίζει, προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού πρός την Ευρωβουλευτή της ΝΔ, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Η λαλίστατη υπουργός Εσωτερικών που προσπάθησε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με εκπρόθεσμη τροπολογία, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθυνθεί δημόσια στους καταγγέλλοντες και όχι μόνο, προκειμένου να εγγυηθεί της θεσμικής λειτουργίας του κράτους», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι «πληθαίνουν καθημερινά οι δημόσιες καταγγελίες χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού ότι τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας τους, που ήταν συνδεδεμένα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, διέρρευσαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου». Επισημαίνεται ακόμη ότι επί τρεις ημέρες η κα. Ασημακοπούλου, αναμασά αντικρουόμενες δικαιολογίες και το υπουργείο Εσωτερικών σιωπά.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά να διερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες διαρροής των προσωπικών δεδομένων και να αποδοθούν οι ανάλογες διοικητικές ή και ποινικές ευθύνες και κυρώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι