Ολονύχτιες εκρήξεις συγκλόνισαν την Σερβία

Ολονύχτιες εκρήξεις στη Σερβία σε εργοστάσιο πυρομαχικών

Όλη νύχτα διήρκησαν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στο σερβικό εργοστάσιο πυρομαχικών Σλόμποντα (Sloboda), που ιδρύθηκε το 1948 και απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους. Το εργοστάσιο παράγει βλήματα τανκ και πυροβολικού, καθώς και διάφορων τύπων αντιαρματικών όπλων. Παρόμοιο ατύχημα είχε συμβεί τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά και το 2003, όπου τότε είχαν σκοτωθεί τρεις εργαζόμενοι.

Οι διαμένοντες στην πόλη Τσάτσακ (3.400 κατοίκων) την εγκατέλειπαν φοβισμένοι άρον-άρον, καθώς εκσφενδονίζονταν θραύσματα που προσγειώνονταν στους δρόμους της πόλης και υπήρχε έντονη δυσωδία. Είναι άγνωστο πόσο τοξική είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή ή και ευρύτερα. Η προαναφερόμενη πόλη βρίσκεται στα βορειοανατολικά του εργοστασίου.

https://www.youtube.com/watch?v=dTbzSi1wp9k

Ασθενοφόρα και αστυνομία κινητοποιήθηκαν άμεσα, όμως δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το εργοστάσιο αφού υπήρχαν φόβοι μεγάλης έκρηξης. Οι συνεχιζόμενες εκρήξεις άρχισαν περίπου στη 1:30 τοπική ώρα (2:30 ώρα Ελλάδος). Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με την έκταση της φωτιά και των ζημιών που έχει προκαλέσει, όπως και αν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Πέρσι, στις 26 Δεκεμβρίου, είχε επαναληφθεί ακριβώς το ίδιο, με σειρά εκρήξεων που άρχισαν στις 4:45 τα ξημερώματα, χωρίς ευτυχώς τότε να υπάρξουν θύματα.

Λίγους μήνες πριν, το 2020, σε εκρήξεις και πάλι, είχαν τραυματιστεί δύο εργαζόμενοι. Το 2003 στο ίδιο εργοστάσιο είχαν σημειωθεί εκρήξεις, σκοτώνοντας τρεις εργαζόμενους. Στη χώρα έχουν σημειωθεί, σε άλλες αποθήκες ή βιομηχανίες όπλων, άλλα δύο μεγάλα ατυχήματα. Το 2016 είχε εκραγεί στην κεντρική Σερβία αποθήκη πυρομαχικών και το 2009 είχαν σκοτωθεί έξι άτομα από εκρήξεις σε εργοστάσιο πυρομαχικών. Το εργοστάσιο της Σλόμποντα είχε καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999, όμως ξαναχτίστηκε και εξάγει οπλισμό σε ασιατικές χώρες, αλλά και σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι