Ομαδικά πυρά στις γερμανικές αρχές, επειδή γνώριζαν για την διαρροή
05/01/2019Πυρά δέχονται οι αρμόδιες για την ασφάλεια των δεδομένων γερμανικές αρχές, μετά την αποκάλυψη ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών (BSI) γνώριζε από τον Δεκέμβριο για μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτικών.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών φαίνεται ότι γνώριζε για τη διαρροή αυτή από τον Δεκέμβριο, ενώ το Ομοσπονδιακό Εγκληματολογικό Γραφείο BKA ενημερώθηκε μόλις χθες, σύμφωνα με επιστολή του BKA, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Μάνουελ Χέφερλιν των αντιπολιτευόμενων Ελεύθερων Δημοκρατών ζήτησε από την BSI να δώσει εξηγήσεις και να προχωρήσει σε κριτική εξέταση του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την μαζική αυτή διαρροή δεδομένων. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής στο κοινοβούλιο του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), Ντίτμαρ Μπαρτς, χαρακτήριζε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αρχές δεν ενημέρωσαν τους ηγέτες των κομμάτων.
Ο πρόεδρος του BSI δήλωσε πάντως ότι η υπηρεσία του επικοινώνησε κατ’ ιδίαν με βουλευτές τον Δεκέμβριο και κινητοποίησε “μια ομάδα ανταπόκρισης σε περιστατικά με κινητά τηλέφωνα”.
Οι γερμανικές αρχές δεν είχαν χθες πολλές απαντήσεις να δώσουν για τις διαρροές δεδομένων, τα οποία αναρτήθηκαν σε έναν λογαριασμό στο Twitter, η πρόσβαση στον οποίο έχει τώρα αποκλειστεί. Επίσης δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη ο τρόπος με τον οποίο εκλάπησαν τα δεδομένα και η κυβέρνηση εξετάζει αν η διαρροή οφείλεται σε ηλεκτρονική επίθεση από χάκερ ή αν έγινε από κάποιον που είχε ήδη πρόσβαση στα δεδομένα.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών εξετάζει την υπόθεση τα στοιχεία αυτά να ελήφθησαν από πληροφορίες που είναι προσβάσιμες δημοσίως στο Διαδίκτυο όπως και από προσωπικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε cloud, όπως δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές.
Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας έγινε γνωστό ότι ορισμένα από τα δεδομένα άρχισαν να εμφανίζονται στο Διαδίκτυο το 2017, αλλά ότι ο ρυθμός των διαρροών αυξήθηκε σημαντικά τον περσινό Δεκέμβριο.
Ο κάτοχος του λογαριασμού στο Twitter, στον οποίο κοινοποιούνταν τα δεδομένα των πολιτικών, αναρτούσε καθημερινά τον περασμένο μήνα links στον ιστότοπο αυτόν σε στυλ ημερολογίου. Η διαρροή επισημάνθηκε όμως αργά την Πέμπτη.