Ομπάμα: Ο βαθύς διχασμός δεν τελειώνει με τις εκλογές

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο Μπαράκ Ομπάμα, στα απομνημονεύματά του –που θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη και στην Ελλάδα–, αναφέρει ότι οι διαφορές στην Αμερική είναι βαθιές και ότι η αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο δεν είναι από μόνη της αρκετή για να τις γεφυρώσει.

Σε απόσπασμα από τον πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του “A Promised Land” (στα ελληνικά «Η Γη της Επαγγελίας«) που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη στη Γαλλία από τις εκδόσεις Fayard (και την ίδια μέρα και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications), ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανατρέχει στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν μετά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Κρίση της δημοκρατίας

«Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ίσως ότι η δημοκρατία μας φαίνεται να είναι έτοιμη να συγκλονιστεί από κρίση», γράφει, προσθέτοντας ότι η κρίση αυτή «έχει βαθιές ρίζες στη σύγκρουση μεταξύ δύο οραμάτων για το τι είναι η Αμερική και τι θα έπρεπε να είναι». Μάλιστα καταγγέλλει ότι έχουν καταπατηθεί κανόνες που για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσαν κεκτημένο για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Παρότι χαιρετίζει την εκλογή στον Λευκό Οίκο του πρώην αντιπροέδρου του Τζο Μπάιντεν, ο Ομπάμπα προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για την μετα-τραμπική περίοδο.

«Οι εκλογές, από μόνες τους, δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Οι διαφορές μας είναι βαθιές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι εντυπωσιακές. Είμαι όμως γεμάτος ελπίδες για το μέλλον, καθώς με δουλειά, αποφασιστικότητα και μια γερή δόση φαντασίας η Αμερική μπορεί να ελπίζει να αντανακλά στο μέλλον τον καλύτερο εαυτό μας».

Έψαχνε μια ήσυχη γωνιά να κάνει ένα «βραδινό τσιγαράκι»

Σε αυτόν τον παχύ πρώτο τόμο των 768 σελίδων, ο Μπαράκ Ομπάμα αφηγείται επίσης τη διαδικασία γραφής που ακολούθησε, με στιλό και όχι στον υπολογιστή, και τη δυσκολία που είχε όταν προσπαθούσε να είναι συνοπτικός.

Αναφέρει επ΄ ευκαιρία ότι του συνέβαινε, κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων του στον Λευκό Οίκο, να αναζητά μια μικρή ήσυχη γωνιά για να καπνίσει ένα «βραδινό τσιγαράκι».Η σχέση του Ομπάμα με το κάπνισμα και στη συνέχεια το κόψιμο της συνήθειας αυτής αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας του 2008 και κατά την πρώτη του θητεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx