ΟΟΣΑ: Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών – Η θέση της Ελλάδας

ΟΟΣΑ: Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών – Η θέση της Ελλάδας

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε 32 χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Τα στοιχεία που προέρχονται από τον ΟΟΣΑ και δημοσιεύθηκαν στη διαδικτυακή επιστημονική πλατφόρμα Our World in Data (OWID), δείχνουν ότι η Ισλανδία έχει αναλογικά τους περισσότερους κατοίκους που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί στο σχεδόν ένα έκτο του πληθυσμού της. Η χώρα που είναι γνωστή για τους παρατεταμένους, σκοτεινούς χειμώνες της, έχει λιγότερους από 400.000 μόνιμους κατοίκους.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση σε κατανάλωση αντικαταθλιπτικών βρίσκονται Πορτογαλία και Καναδάς, με 139 και 130 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Έπεται η Αυστραλία με 122 δόσεις.

Αν και οι ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του Our World in Data, παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι έχουν 110 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Επομένως βρίσκονται στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ακολουθούν Σουηδία και Βρετανία, με 108,9 και 107,9 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντιστοίχως.

Η σχετική ανάλυση συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. Καταναλώνουμε 70,6 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους, αναλογία που μας φέρνει στην 12η θέση μεταξύ των 32 κρατών του ΟΟΣΑ ή στην 13η αν συμπεριληφθούν και οι ΗΠΑ.

Στις τρεις τελευταίες θέσεις στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών βρίσκονται Ιταλία, Ουγγαρία και Νότιος Κορέα. Έχουν 44, 29 και 27 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντιστοίχως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι