Όπου φύγει-φύγει οι ξένοι επενδυτές απ’ την Τουρκία – Ο σουλτάνος που σκοτώνει την πατρίδα του
24/07/2020Διεθνείς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων απέσυραν περισσότερα από 7 δισ. δολάρια από την τουρκική αγορά ομολόγων το πρώτο εξάμηνο του έτους και πρόκειται για την πιο βίαιη αναχώρηση ξένων επενδυτών στην ιστορία της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το μερίδιο των επενδυτών στα τουρκικά ομόλογα έχει καταρρεύσει από περίπου 33% το 2013, σε μόλις 5% σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
Τα τουρκικά ομόλογα δεν είναι πλέον ελκυστικά καθώς ο Ερντογάν επέμεινε να μειωθούν τα επιτόκια κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα όποιος μετατρέπει συνάλλαγμα σε λίρες για να αγοράσει τουρκικά ομόλογα, να χάνει αυτομάτως χρήματα.
Φεύγουν τρέχοντας – Ξεμένει από συνάλλαγμα
Ο Βίκτορ Σάμπο επικεφαλής επενδύσεων στην Aberdeen Standart Investments αναφέρει στη WSJ ότι οι επενδυτές δεν ασχολούνται καν πλέον με την τουρκική αγορά ομολόγων:
«Ο τρόπος με τον οποίο το έβαλαν στα πόδια και εγκαταλείπουν την Τουρκία δεν έχει προηγούμενο», είπε.
Η οικονομία εν τω μεταξύ είναι ήδη υπερχρεωμένη και έχει μεγάλη εξάρτηση από το ξένο συνάλλαγμα. Η δε κρίση του κορονοϊού έχει εξαφανίσει ως πηγή εσόδων και συναλλάγματος και τον τουρισμό.
Επιπλέον για να σταματήσει την υποτίμηση του νομίσματος, η Τουρκία χρησιμοποίησε τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της για να αγοράσει τουρκικές λίρες με σκληρό νόμισμα και να παλέψει να συγκρατήσει την ισοτιμία. Όμως τα διαθέσιμα τελειώνουν κάποια στιγμή. Οπότε ο Ερντογάν άναψε το πράσινο φως για να χρησιμοποιηθούν και τα διαθέσιμα των εμπορικών τραπεζών. Προχώρησε σε swaps ώστε να καταθέσουν το συνάλλαγμά τους στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Παράλληλα θέσπισε αμέτρητους περιορισμούς στην εμπορία συναλλάγματος για τις ξένες τράπεζες.
Η φούσκα
Και παρ΄όλες τις απεγνωσμένες κινήσεις του, δυστυχώς για τη χώρα του η τουρκική λίρα έχασε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 το 13% της αξίας της. Για να συγκρατήσει την πτώση, η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε δανεικά από το Κατάρ. Και όχι μόνο από το Κατάρ. Ουσιαστικά με τον υπερβολικό δανεισμό, έχει δημιουργήσει μια τεράστια φούσκα. Αν κάποια στιγμή οι τουρκικές εμπορικές τράπεζες πάψουν να είναι σε θέση να δανείζονται συνάλλαγμα από στις διεθνείς αγορές, η φούσκα θα σκάσει.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και αιτία είναι η ακραία, κυκλοθυμική, προσωποπαγής και χωρίς ειρμό συμπεριφορά του Ερντογάν, που προσπαθώντας να διασώσει τον εαυτό του οδηγεί τη χώρα του σε όλο και μεγαλύτερες περιπέτειες. Με τα ελλείμματα να διογκώνονται κάθε μήνα χωρίς τη δυνατότητα να καλυφθούν, το παραμικρό σοκ μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση της οικονομίας. Το ρίσκο αυξήθηκε πολύ με τις πολεμικές περιπέτειες της Τουρκίας σε περισσότερα μέτωπα και οι πλούσιοι σύμμαχοι του Ερντογάν αφ΄ ενός έχουν λιγοστέψει θεαματικά, αφ΄ ετέρου δεν αρκούν για να σώσουν την οικονομία της χώρας. Η προβληματική προσωπικότητά του και η απονενοημένη πολιτική που ακολουθεί, καταδικάζουν αυτό που υποτίθεται ότι αγαπά περισσότερο: την πατρίδα του.