Οργή Ιράν και Τουρκίας για τη συμφωνία εξομάλυνσης Μπαχρέϊν-Ισραήλ

Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στις Φιλιππίνες

Ως «συνένοχο στα εγκλήματα» του Ισραήλ, κατηγόρησε το Ιράν το Μπαχρέϊν, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι ηγέτες του Μπαχρέιν θα είναι πλέον συνένοχοι στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος, ως μια συνεχή απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή και τον μουσουλμανικό κόσμο», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Προηγουμένως το Ιράν είχε χαρακτηρίσει «προδοσία» του ισλαμικού αγώνα και των Παλαιστινίων και τις δύο συμφωνίες. «Οι απερίσκεπτοι ηγέτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν δεν πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για τα σιωνιστικά σχέδια. Θα έπρεπε να μάθουν το μάθημα από την ιστορία. Αύριο θα είναι αργά!» ήταν η ανάρτηση του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και νυν ειδικού συμβούλου του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου για διεθνή θέματα.

Χαιρετίζουν Σίσι και Εμιράτα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε απόψε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων του Μπαχρέιν με το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική»«Χαιρετίζω αυτό το σημαντικό βήμα που έχει ως στόχο να εδραιώσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και το οποίο θα επιτρέψει να εξευρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο παλαιστινιακό», έγραψε στο Twitter ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, το 1979. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλωσόρισαν επίσης την απόφαση του Μπαχρέιν και του Ισραήλ να εγκαθιδρύσουν σχέσεις μεταξύ τους.

«Η ενέργεια αυτή συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς μια εποχή ασφάλειας και ευημερίας και θα διευρύνει τις ευκαιρίες για οικονομική, πολιτιστική, επιστημονική και διπλωματική συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ θα υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία τους στις 15 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο. Την ίδια ημέρα θα υπογραφεί και μια διακήρυξη μεταξύ του Ισραήλ και του Μπαχρέιν.

Αντιδρούν Παλαιστίνιοι και Τουρκία

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. «Η συμφωνία μεταξύ του Μπαχρέιν και του Ισραήλ είναι μια μαχαιριά στην πλάτη για τον παλαιστινιακό αγώνα και τον παλαιστινιακό λαό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Μαϊνταλάνι, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Χαμάς έκανε λόγο για «επιθετική ενέργεια» που προκαλεί «σοβαρή ζημιά» στον παλαιστινιακό αγώνα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα σήμερα την απόφαση του Μπαχρέιν να εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει νέο πλήγμα στις προσπάθειες υπεράσπισης του παλαιστινιακού σκοπού.

«Θα ενθαρρύνει περαιτέρω το Ισραήλ να συνεχίσει τις παράνομες πρακτικές προς την Παλαιστίνη και τις προσπάθειές του να καταστήσει μόνιμη την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι