Οργή Μόσχας κατά ΕΕ για απαγόρευση της πτήσης Λαβρόφ στη Σερβία

Οργή Μόσχας κατά ΕΕ για απαγόρευση της πτήσης Λαβρόφ στη Σερβία,

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι μετά την ανακοίνωση τριών όμορων χωρών της Σερβίας (Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο) ότι δεν δίνουν άδεια διέλευσης από τον εναέριο χώρο τους στο αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας. Καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική διαδρομή, επειδή και οι άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Σερβία έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ, η επίσκεψη θεωρείται ότι έχει ματαιωθεί.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι «η Ρωσία σε αντίθεση με την ΕΕ δεν προτίθεται να επιβάλλει σιδηρούν παραπέτασμα», όρος που απαντάται στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ο Σεργκέι Λαβρόφ επρόκειτο να έχει συνομιλίες με την σερβική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τις διμερείς σχέσεις και την ενεργειακή συμφωνία των δύο χωρών.

Βούτσιτς και Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία τον Μάιο, για την συνέχιση της παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία προς τη Σερβία. Ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο εάν είχε δοθεί σχετική άδεια πτήσης και ακυρώθηκε ή εξαρχής οι υπηρεσίες των τριών χωρών είχαν αρνηθεί να δώσουν άδεια στην πτήση Λαβρόφ. Το Βελιγράδι επίσης τηρεί έως τώρα σιγή ασυρμάτου για το θέμα.

Επίσης, στο πλαίσιο των συνομιλιών του Λαβρόφ στο Βελιγράδι επρόκειτο να συζητηθεί το φλέγον θέμα του Κοσόβου, του οποίου η ηγεσία έχει εκφράσει την επιθυμία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, εξ αφορμής και της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης την προσεχή Παρασκευή, στην οποία έχουν προσκληθεί όλες οι ηγεσίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα συμμετάσχει και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Βουλής Κονσταντίν Κοσατσόφ ζήτησε να δοθεί σκληρή απάντηση από τη Μόσχα στις τρεις χώρες που δεν έδωσαν άδεια στην πτήση Λαβρόφ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι