Οργή στην Τουρκία για τον ακρωτηριασμό καμεραμάν τουρκικού τηλεοπτικού συνεργείου στη Γάζα

«Άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα ζητούν οι ΗΠΑ με σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αμέσως μετά το χτύπημα στο δημοσιογραφικό συνεργείο τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού στη Γάζα, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, προέβη σε αυστηρές δηλώσεις. Ο εικονολήπτης που ακρωτηριάσθηκε τελικά, ανήκε σε συνεργείο το οποίο ετοιμαζόταν να κάνει ζωντανή μετάδοση από προσφυγικό καταυλισμό για το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT.

«Ό,τι κι αν γίνει, η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να είμαστε σταθεροί απέναντι στις βάρβαρες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας. Το Ισραήλ σίγουρα θα πληρώσει γι’ αυτή τη θηριωδία», αναφέρει ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας πως του μετέφερε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη διάρκεια της οποίας διαβεβαίωσε τον Αμπάς ότι το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για την καταπίεσή του στους Παλαιστινίους στη Γάζα.

«Το Ισραήλ έχει ως εχθρό του την αλήθεια, στοχεύοντας σκόπιμα, εσκεμμένα δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος τόνισε πολύ ξεκάθαρα πως ό,τι και να συμβεί, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε σταθεροί απέναντι στις βάρβαρες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας και το Ισραήλ σίγουρα θα πληρώσει γι’ αυτή τη θηριωδία», δήλωσε την Παρασκευή ο Αλτούν σε συνέντευξή του στο TRT Haber στον απόηχο της επίθεσης.

Ο διευθυντής επικοινωνίας συμμετείχε σε ζωντανή εκπομπή μετά τα πυρά ισραηλινών τανκς εναντίον δημοσιογράφων και τεχνικών, μελών συνεργείου, που έκαναν ρεπορτάζ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας. Από τα πυρά τραυματίστηκαν πάνω από τρεις δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι του τουρκικού καναλιού TRT Arabi (η αραβόφωνη υπηρεσία του TRT).

Ο εικονολήπτης του TRT Σαμί Σεχαντέχ έχασε το πόδι του.. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, ο ισραηλινός στρατός στόχευσε σκόπιμα την ομάδα των δημοσιογράφων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμπάς, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «πρέπει να κινητοποιηθούν όλα τα μέσα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Αλτούν.

Ο Ερντογάν απηύθυνε επίσης έκκληση «για έναν ενιαίο αγώνα κατά του Ισραήλ», προτρέποντας τους Παλαιστίνιους να αφήσουν τα κομματικά κατά μέρος. Αυτή η προσπάθεια συνένωσης έχει επιτευχθεί σε κάποιο μικρό βαθμό με συναντήσεις μεταξύ των επαναστατικών παλαιστινιακών οργανώσεων και της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούτ Αμπάς. Στόχος της προτροπής είναι να βρεθεί μια λύση «για την επόμενη μέρα», ώστε να εκλεγεί πρόσωπο κοινής αποδοχής από όλες τις παρατάξεις, παρότι χωρίζει χάος τον Αμπάς και την Χαμάς.

Με βάση τον απολογισμό της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) -οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη- τουλάχιστον 95 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, 90 από τους οποίους είναι Παλαιστίνιοι. Τουλάχιστον άλλοι 16 τραυματίστηκαν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι