Οργή Ζάεφ για “μπλόκο” Βουλγαρίας στην ΕΕ λόγω “βουλγαρικής γλώσσας”

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τους όρους που θέτει η Βουλγαρία ώστε να μην μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα, Κυριακή, ο Ζόραν Ζάεφ, καθώς όπως είπε “δεν πήγαν καλά οι συζητήσεις των ΥΠΕΞ της χώρας μας και της Βουλγαρίας”.

Ένα πολύ βασικό πρόβλημα που έχει θέσει η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι μήνα είναι το γλωσσικό, καθώς με επιστολή της προς τους άλλους 26 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ δηλώνει ότι για να συγκατατεθεί στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, αυτή θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η γλώσσα της δεν είναι “μακεδονική” αλλά βουλγαρική διάλεκτος.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σόφια όπου είχε συναντήσεις με την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, και τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για τις ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και η Βουλγαρία να άρει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

«Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, Μπουγιάρ Οσμάνι και του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ήταν καλές, όμως οι συνομιλίες μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών  Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και του ομολόγου της Μπουγιάρ Οσμάνι δεν ήταν πολύ καλές. Αυτό που προτείνει η άλλη πλευρά δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν είναι καθόλου αδελφικό, και απέχει πολύ από κάθε ευρωπαϊκή αρχή. Και αν παραμείνει έτσι, πρέπει να προετοιμάσουμε τον ‘’μακεδονικό’’ λαό για το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει η πρώτη διάσκεψη μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ που κανονικά αναμένεται τον Δεκέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρει κάποια λύση με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, προκειμένου η χώρα του να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Στην επιστολή της Βουλγαρίας, που είναι μακροσκελές κείμενο ουσιαστικά, αναφέρει διάφορα ισοτρικά ζητήματα στις σχέσεις της με την χώρα της Βόρειας Μακεδονίας και εμμένει ιδιαίτερα στις  «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις, που έγιναν στη Βόρεια Μακεδονία τη δεκαετία του 1970 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τα Σκόπια θεωρούν ότι  η Σόφια ουσιαστικά δεν θα ανάψει το πράσινο φως για ένταξη αν δεν αποδεχθούν ότι ιστορικά και γλωσσικά αποτελούν τμήμα της Βουλγαρίας.

Η Σόφια, αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γειτονικής της χώρας, το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε τη γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των σλάβων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι