Οργισμένη η Πολωνία με τον πρέσβυ του Ισραήλ – Δεν ζήτησε συγγνώμη για τους νεκρούς σε ΜΚΟ

Φονικό πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικία εργαζομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα

Οι πολωνικές αρχές καταγγέλλουν τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στην Βαρσοβία μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία σκοτώθηκαν οι επτά εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), ανάμεσά τους και ο 35χρονος Πολωνός Ντάμιαν Σόμπολ.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής, ο Γιάκοβ Λίβνε, έδωσε χθες συνέντευξη σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης της Πολωνίας και απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη για την ισραηλινή επίθεση, παρά το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος την ζήτησε επανειλημμένως.

«Σε οποιοδήποτε δικαιικό σύστημα, κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα σε ένα έγκλημα εκ προθέσεως, σε ένα έγκλημα πολέμου και σε κάθε άλλο έγκλημα και ένα ατύχημα που μπορεί να συμβεί», είπε κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στο Kanal Zero.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «ατυχείς και  σκανδαλώδεις. Ο ισραηλινός διπλωμάτης, αντίθετα με τις αρχές του Ισραήλ, συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα του ισραηλινού κράτους στις σχέσεις του με τον Πολωνία».

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κατήγγειλε επίσης την συμπεριφορά του πρεσβευτή λέγοντας: «Αν ο πρεσβευτής επιλέγει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσής μας, θα πρέπει να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να ζητήσει απλώς συγγνώμη, όπως θα έκανε κάθε άνθρωπος».

Την επομένη της ισραηλινής επίθεσης, ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Βαρσοβία προκάλεσε κατακραυγή χαρακτηρίζοντας στο κοινωνικό δίκτυο Χ «αντισημίτη» τον αντιπρόεδρο της Βουλής της Πολωνίας, επειδή είχε πει ότι «η ισραηλινή επίθεση συνιστά έγκλημα πολέμου».

Ο ισραηλινός πρεσβευτής εκλήθη για να δώσει εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας. Οι πολωνικές αρχές ζήτησαν επίσης από το Ισραήλ να αποζημιώσει την οικογένειά του. «Το ισραηλινό κράτος οφείλει να δώσει αποζημίωση λόγω αξιοπρέπειας και αρχών», δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι