Ορκίσθηκε ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας

Ορκίσθηκε ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας

Περίπου 1.500-2000 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στη Γεωργία διαδηλώνοντας κατά της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, του Μιχαήλ Καβελασβίλι, παρότι η απερχόμενη πρόεδρος, η Γαλλίδα υπήκοος μέχρι το 2018 Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, είχε καλέσει τους Γεωργιανούς να συγκεντρωθούν μαζικά σήμερα το πρωί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.

Η ίδια δήλωνε ότι θα παραμείνει πρόεδρος και ότι δεν αποδέχεται τον νέο πρόεδρο της χώρας παρότι σήμερα έληξε η θητεία της. Πολλοί διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι είχε δημιουργήσει το 2016 κόμμα κατά της επέμβασης και της επιρροής ξένων δυνάμεων (κυρίως δυτικών) στα εσωτερικά της χώρας.

Κατά την ομιλία του επί τη αναλήψει των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος, οι αρμοδιότητες του οποίου είναι στην ουσία περιορισμένες και συμβολικές, είπε: «Στο πέρασμα των αιώνων, η Γεωργία βίωσε πολλές συγκρούσεις και ο λαός μας προστάτευσε την πατρίδα μας και την αξιοπρέπειά του, κατάφερε να κάνει το φαινομενικά ακατόρθωτο – πολέμησε ανελέητα ενάντια στις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου και πολλούς εχθρούς για χιλιετίες, επέζησε και διατήρησε για εμάς τις αξίες στις οποίες θεμελιώθηκε το έθνος μας . Οι Γεωργιανοί δημιούργησαν τη χώρα και το πιο σημαντικό – την αιώνια ιδέα που ονομάζεται μητέρα πατρίδα, και αυτή είναι η ιδέα που το γεωργιανό έθνος φροντίζει και προστατεύει συνεχώς. Ο συνεχής αγώνας για την ειρήνη και οι αιώνες που πέρασαν για την απόκρουση των εχθρών έχουν σκληρύνει τον χαρακτήρα του λαού μας και τον έπεισαν για τη ζωτική σημασία της ενότητας, η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την αγάπη για την οικογένεια και την πατρίδα. Η γεωργιανή οικογένεια είναι αυτή που μαθαίνει στα παιδιά να σέβονται τους γονείς και τους παππούδες τους, να αγαπούν την ελευθερία, να πολεμούν την αδικία, να σέβονται τις διαφορετικές απόψεις και να μοιράζονται τις παραδόσεις που διατηρούν οι πρόγονοί μας, που ενώνει τον γεωργιανό λαό».

Η απερχόμενη πρόεδρος, εργαζόταν μέχρι τα 52 της χρόνια για λογαριασμό του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και το 2001 είχε μάλιστα διοριστεί επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας για διεθνή θέματα και στρατηγική. Αν και οι γονείς της ήταν Γεωργιανοί μετανάστες στη Γαλλία, η ίδια δεν είχε καν τη γεωργιανή υπηκοότητα. Το 2004 ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ηρθε στην εξουσία της Γεωργίας και άρχισε το επίσημο φλερτ με ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τότε οι Γάλλοι είχαν μόλις διορίσει την Ζουραμπασβίλι πρέσβυ στη Γεωργία και ο Σαακασβίλι που ήθελε να εντάξει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και να πουλήσει εξυπηρέτηση στους Ευρωπαίους, συνεννοήθηκε με τον Σιράκ, της έδωσε και δεύτερη υπηκοότητα (την Γεωργιανή) και την έκανε υπουργό Εξωτερικών. Ένα χρόνο μετά την απομάκρυνε και εκείνη δημιουργησε ένα “Κίνημα Δημοκρατίας” εναντίον του. Πολλά χρόνια αργότερα, κατάφερε να γίνει πρόεδρος, διότι το κυβερνών “Γεωργιανό Όνειρο” την υποστήριξε προκειμένου να μην εκλεγεί στην προεδρία ένας πολιτικός που ανήκε στο κόμμα του Σαακασβίλι. Εν συνεχεία πάντως οι σχέσεις της με το “Γεωργιανό Όνειρο” έγιναν κάκιστες και το κατηγορεί για νοθεία στις εκλογές και για άσκηση φιλορωσικής πολιτικής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx