Όρμπαν εν όψει ευρωεκλογών: «Οι Βρυξέλλες στην ουσία στράφηκαν κατά των Ευρωπαίων»

Όρμπαν εν όψει ευρωεκλογών: «Οι Βρυξέλλες στην ουσία στράφηκαν κατά των Ευρωπαίων»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα πως πρέπει να αυξήσει την παρουσία του στην Ευρωβουλή το κόμμα του, για να «υπερασπιστεί την ελευθερία και την κυριαρχία της Ουγγαρίας και άλλων κρατών».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια, ευελπιστεί πως το κόμμα του Fidesz θα επωφεληθεί από την αύξηση της υποστήριξης προς την φερομένη ως ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ η Ουγγαρία ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Βουδαπέστη για τον εορτασμό της εθνικής γιορτής της Ουγγαρίας, που τιμά την Ουγγρική Επανάσταση του 1848 εναντίον της μοναρχίας των Αψβούργων, ο Όρμπαν είπε ότι «οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία προκειμένου να διεκδικήσουμε δικαιώματα για την Ουγγαρία».

«Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την κυριαρχία της Ουγγαρίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταλάβουμε τις Βρυξέλλες», είπε ο Όρμπαν στη συγκέντρωση περίπου 1.000 υποστηρικτών του. «Θα πορευθούμε προς τις Βρυξέλλες και θα φέρουμε εμείς την αναγκαία αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η αντιπαλότητα της Ουγγαρίας με την Κομισιόν και με την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ έγκειται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχει σαφή αντιρωσική στάση, αρνείται να στείλει όπλα στο Κίεβο και διατηρεί τις οικονομικές της συναλλαγές με την Ρωσία. Για την αγροτική και οικονομική κρίση πανευρωπαϊκά, ο Όρμπαν είπε ότι οι εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων και οι επιδοτήσεις τους πλήττουν τους αγρότες της Ουγγαρίας και άλλων κρατών, καθώς και όλη τη μεσαία τάξη, καταστρέφουν εταιρίες, και «πάνω από όλ’ αυτά, ωθούν την Ευρώπη σε πόλεμο».

«Η Ευρώπη έχει στραφεί εναντίον των Ευρωπαίων στην ουσία», είπε. Εν γένει η στάση της Ουγγαρίας είχε ως αποτέλεσμα να δεσμευθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια που προορίζονταν για τη χώρα, όπως είχε γίνει και με την Πολωνία μέχρι να αναλάβει ο Ντόναλντ Τουσκ, που ευθυγραμμίσθηκε με την Κομισιόν σε πολλά ζητήματα και αποδέσμευσε τα κεφάλαια προς την πατρίδα του.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν πως το Σώμα θα καταθέσει αγωγή εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «επειδή κακώς αποδέσμευσε ορισμένα κεφάλαια προς την Ουγγαρία, αφου αυτή δεν ευθυγραμμίζεται σε πολλά ζητήματα της ΕΕ».

Το Fidesz είναι σε συνομιλίες με την ευρωσκεπτικιστική Oμάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) που περιλαμβάνει τα Αδέλφια της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αλλά θα αποφασίσει σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί μετά τις ευρωεκλογές, δήλωσε ο Όρμπαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι