Όταν υποτίθεται η μάνα αιχμαλώτου τηλεφώνησε στον Ερντογάν την ώρα που έβγαζε λόγο

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Θλιβερές λεπτομέρειες φέρνει στην επιφάνεια η DW για τους 13 ομήρους ή αιχμαλώτους που κρατούσαν οι Κούρδοι στο Βόρειο Ιράκ και βρέθηκαν νεκροί, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεταξύ άλλων ένα μικρο ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αλλά και να αρχίσουν διωγμοί φιλομειονοτικών στην Τουρκία.

Όταν προχθές ο Τούρκος πρόεδρος μιλούσε σε κομματικό συνέδριο του κόμματός του (του AKP) στην Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας (το αρχαίο Ριζαίο), έγινε το εξής απρόσμενο. Χτύπησε το κινητό του και φέρεται να του τηλεφώνησε η μητέρα ενός εκ των 13 ομήρων ή αιχμαλώτων. Φέρεται να της απάντησε ότι θα πάρει σκληρή εκδίκηση και ότι ο γιος της θα είναι πλέον για πάντα μαζί με τον Προφήτη. Ομως είναι απίθανο η δύστυχη μάνα ενός ομήρου να είχε το κινητό του προέδρου της Τουρκίας και μάλλον ήταν ένα στημένο σκηνικό του Ερντογάν για τους συνήθεις θεατρινισμούς του.

Το αληθινό ή στημένο τηλεφώνημα πάντως έγινε και λίγο μπούμεραγκ, καθώς στάθηκε η αφορμή για οξεία κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Του καταλογίζουν ότι όχι μόνον εκμεταλλεύθηκε τον θάνατο των 13 για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, για να έχει “αντίβαρο” στον αμερικανο-τουρκικό διάλογο και για να εξυπηρετήσει την δική του πολιτική ατζέντα, αλλά και ουσιαστικά τον προκάλεσε αρνούμενος να διαπραγματευθεί.

Πέντε χρόνια αιχμάλωτοι

Επρόκειτο για 13 δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην αστυνομία και τον στρατό και είχαν απαχθεί το 2015 και 2016 από το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, το οποίο η Τουρκία (αλλά και οι ΗΠΑ) θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, οι Κούρδοι ότι οι 13 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και της τουρκικής αεροπορικής επιχείρησης που υποτίθεται ότι θα ελευθέρωνε τους αιχμαλώτους.

Οι Αμερικανοί “τα άκουσαν” επειδή είπαν στην αρχή “καταδικαστέο όποιος κι αν το έκανε”, ενώ η Τουρκία απαίτησε οι ΗΠΑ να κατονομάσουν τους Κούρδους και να πάψουν να συνεργάζονται μαζί τους. Οι ΗΠΑ διόρθωσαν όντως την δήλωσή τους, αφου το ΡΚΚ εν τω μεταξύ είπε ότι όντως είχε αιχμαλώτους και ότι αυτοί σκοτώθηκαν στις επιδρομές των Τούρκων.

Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν το ΡΚΚ, αλλά υποστηρίζουν τις κουρδικές μονάδες πολιτοφυλακής YPG στη Συρία που πολέμησαν εναντίον του ISIS. H Τουρκία παρουσιάζει το YPG ως ταυτόσημο με το ΡΚΚ. Ουσιαστικά χρησιμοποίησε το θάνατο των 13 Τούρκων για να “μαλώσει” τις ΗΠΑ και να έχει διαπραγματευτικό χαρτί για τους S400, το βασικό μελανό σημείο στις σχέσεις τους.

Mήνυσε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης

Το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για τον θάνατο των 13 ομήρων και σε μια εντυπωσιακή ομιλία του προέδρου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στη Βουλή απέδωσε ευθύνες στον ίδιο τον Ερντογάν. Τόνισε ότι έπρεπε να έρθει σε διαπραγματεύσεις με τον έγκλειστο αρχηγό του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και με τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί καλές σχέσεις, για να δοθεί τέλος στην ομηρία χωρίς να χυθεί αίμα. Ο Κιλιτσντάρογλου μάλιστα ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο, γιατί απέτυχε η στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ για την απελευθέρωση των ομήρων μετά από χρόνια προετοιμασίας και γιατί έγινε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Ο Ερντογάν αντί να απολογηθεί, χαρακτήρισε τον Κιλιτσντάρογλου “αναιδή” και “κακότροπο” και τον μήνυσε ζητώντας 60.000 ευρώ ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση. Και συνέχισε αυτό που πυροδοτήθηκε από το θάνατο των 13 ανδρών: συλλήψεις στελεχών του φιλοκουρδικού HDP, το οποίο θέλει να θέσει εκτός νόμου ως “πολιτικό μανδύα των τρομοκρατών».

«Ένα κόμμα που δεν προσδιορίζει το ΡΚΚ ως τρομοκρατικό και δεν αποστασιοποιείται, δεν μπορεί να είναι πολιτικό κόμμα αυτής της χώρας», είπε, προλειαίνοντας το έδαφος για τον νομικό αφανισμό του κόμματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών οι 718 συλληφθέντες αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι διατηρούν δεσμούς με το ΡΚΚ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι