Ότι θέλει κάνει ο Ερντογάν! Δεν σηκώνει επικρίσεις για το κουρδικό HDP

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Η Τουρκία υποστήριξε σήμερα πως οι διεθνείς επικρίσεις για την προσφυγή εισαγγελέα με αίτημα την απαγόρευση του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος ισοδυναμούν με επέμβαση στην τουρκική δικαιοσύνη και ζήτησε σεβασμό στη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Όλοι πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σ’ αυτή τη διαδικασία. Ο σχολιασμός μιας δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ισοδυναμεί με επέμβαση στη δικαιοσύνη», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας που επιδιώκει την απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υποστηρίζει στο κατηγορητήριο πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό και στη μαχητική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απαγόρευση του αντιπολιτευόμενου κόμματος, που ανακοινώθηκε χθες, αποτελεί την κορύφωση της πολυετούς καταστολής σε βάρος του, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν επικρίνει την κίνηση αυτή. Επικαλούμενο το κατηγορητήριο, το Anadolu αναφέρει πως ο εισαγγελέας κατηγορεί το HDP για ενέργειες που παραβιάζουν την «αδιάσπαστη ενότητα» του κράτους και για «ενεργό ρόλο στην προμήθεια προσωπικού» για το PKK. Ο εισαγγελέας ζητεί να στερηθεί το HDP κάθε κρατική οικονομική υποστήριξη και να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση στα μέλη του, περιλαμβανομένων των πρώην ηγετών του, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι