Ουκρανία: Ναι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αν η Μόσχα προσέλθει καλοπροαίρετα

Ουκρανία: Ναι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αν η Μόσχα προσέλθει καλοπροαίρετα

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα, κατά τις τρίωρες συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στην Κίνα, ότι «το Κίεβο είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλόπιστα, κάτι που η Ουκρανία αυτή τη στιγμή δεν διαπιστώνει να ισχύει από ρωσικής πλευράς».

Ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου αναφέρει ότι ο Ντμίτρο Κουλέμπα «επανέλαβε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για επαφές με τη ρωσική πλευρά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης σε μια συγκεκριμένη φάση, όταν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλόπιστα (in good faith), αλλά τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν παρατηρείται τέτοια ετοιμότητα στη ρωσική πλευρά».

Πηγή της ουκρανικής αποστολής δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν και κράτησαν περισσότερο από το προγραμματισμένο. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι δύο υπουργοί μίλησαν για την ανάγκη να υπάρχει μια μακρόπνοη προοπτική στις διμερείς σχέσεις Κίνας και Ουκρανίας και ότι η Κίνα «θα συνεχίσει να επεκτείνει τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία».

Η εκπρόσωπος Μάο Νινγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα «ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και ότι θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια». Πρόσθεσε επίσης ότι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά είχαν «υποδηλώσει σε διαφορετικό βαθμό την προθυμία τους να διαπραγματευτούν. Αν και οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες, στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που ευνοούν την ειρήνη και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στην επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι