Ουκρανία: Ο πόλεμος κοστίζει πάνω 135 εκατ. δολάρια ημερησίως

Ουκρανία: Ο πόλεμος κοστίζει πάνω 135 εκατ. δολάρια ημερησίως
TOPSHOT - Ukrainian soldiers adjust a national flag atop a personnel armoured carrier on a road near Lyman, Donetsk region on October 4, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. Ukraine's President Volodymyr Zelensky said on October 2, 2022 that Lyman, a key town located in one of four Ukrainian regions annexed by Russia, had been "cleared" of Moscow's troops. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP) (Photo by ANATOLII STEPANOV/AFP via Getty Images)

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέρχι Μαρτσένκο δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος της χώρας του κατά της ρωσικής εισβολής οστίζει στο Κίεβο περισσότερα από 135 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο RBC-Ukraine, ο Μαρτσένκο τόνισε ότι οι μηνιαίες δαπάνες για την ασφάλεια και την άμυνα έχουν αυξηθεί στα 166 δισεκατομμύρια γρίβνα (4,04 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει επί του παρόντος μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για να καλύψει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν αύξηση των εισφορών για την Άμυνα – αύξηση που εισήχθη για πρώτη φορά το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία – από 1,5% σε 5%. Οι εισφορές διαφέρουν από τον φόρο εισοδήματος.

Επιπλέον, οι αγορές αυτοκινήτων και κοσμημάτων υπόκεινται σε εισφορές για την Άμυνα, από 15 και 30% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά την ανακοίνωση των σχεδίων.

Η Ουκρανία πολεμά κατά της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής για πάνω από δύο χρόνια.

Περίπου το ήμισυ του κρατικού προϋπολογισμού χρηματοδοτείται επί του παρόντος από ξένα δάνεια και βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι